Анджей Дуда: "Путін ще не програв війни. Якщо допомога не продовжиться, Україна не зможе себе захистити"

Президент Польщі Анджей Дуда у розмові з Алмаром Латуром, гендиректором Dow Jones & Company – видавцем The Wall Street Journal, розповів, чому Польща так активно підтримує Україну й що означає російсько-українська війна для його країни і Європи загалом. ТЕКСТИ наводять ключові цитати з інтерв'ю.

Сьогодні Росія відновлюється, а разом з нею і її імперські прагнення. Те, що ми бачимо сьогодні – це російський імперіалізм у його найгірших проявах. Ми бачили прелюдії до нападу на Європу, маю на увазі вторгнення в Грузію у 2008 році, коли президент Лех Качинський попередив світ, що російський імперіалізм відроджується і йому потрібно протистояти. Потім 2014 рік, перший напад Росії на Україну, коли так звані сепаратисти, а насправді російські солдати захопили Донецьку і Луганську області, почалася окупація Криму. Війна жевріла весь час, хоча Європа і світ намагалися її не помічати.

Ця відсутність рішучості призвела до того, що сталося 24 лютого. Це відкрита війна, яку розпочала Росія, яка триває і забирає життя сотень тисяч людей, руйнує і знищує. Якщо ми подивимося на Польщу, яка звільнилася з російського полону, було очевидно, що ми хотіли стати частиною безпечного Заходу, символом якого було НАТО. Навіть посткомуністи в Польщі не наважувалися сказати, що ми не повинні прагнути до Північноатлантичного альянсу. Нація була переконана, що ми маємо бути частиною НАТО, ми це дуже цінуємо, для нас важлива стаття 5, в якій йдеться про колективну оборону.

Сьогодні кажуть, що Путін програв війну, а його поразка полягає в тому, що Фінляндія вступила в НАТО. Пані та панове, Володимир Путін ще не програв війни. Я сподіваюся, що він її програє. Наразі ми маємо ситуацію, коли російський каток давить Україну, сотні людей гинуть на фронті щодня, при цьому росіян понад 100 мільйонів, а українців менше ніж 40 мільйонів. Вже одна ця різниця показує, хто тут має перевагу.

Для росіян людське життя нічого не значить, для українців – на вагу золота. Це різні культури. Росія – ядерна наддержава, вона має гігантські запаси зброї. І що з того, що ми сміємося, що вона викочує танки з 1960-х років, коли кожен танк важить 50-60 тонн. Якщо він їде, він розчавить, незалежно від того, чи він сучасний.

Путін програє війну, коли російська армія буде витіснена за межі міжнародно визнаних кордонів України. Тоді ми скажемо, що вони нічого не виграли від війни, що їхній план поневолення України провалився, їхні імперські амбіції були покарані, вони втратили сотні тисяч людей. Поразка Путіна полягає також у тому, що більше країн приєдналися до НАТО, яке є сильним, як ніколи. Сьогодні цього не можна сказати.

Війна триває, Росія все більше мобілізується, російська економіка переходить на воєнні рейки. Не сумнівайтеся, що вони здатні за допомогою пропаганди сказати людям, що ті мають затягнути паски, і навіть якщо вони голодні, вони повинні пишатися, тому що Росія велика.

Сьогодні наш спільний обов'язок як західної спільноти, частиною якої є і Польща, підтримати Україну. Ми розуміємо, що російський імперіалізм відроджується і якими будуть наслідки. Ми зрозуміли, що це означало, коли росіяни побудували "Північний потік" в обхід Центральної Європи. Ми прекрасно розуміємо, що означає російський енергетичний шантаж.

Люди кажуть, що це дивно, що поляки зараз так чудово допомагають українцям. У наших сім'ях є пам'ять про те, що російський полон закінчується кулею в потилицю. Що росіяни розстрілювали військовополонених, так само як вони розстрілювали польських офіцерів у Катині, щоб вбити польську інтелігенцію і знищити польську націю. Всі знають, що росіяни ґвалтують, грабують, руйнують – нікому не треба було просити поляків йти на східний кордон і забирати українців до своїх домівок.

b208f8b8aca00e46ae60941bdf4dba4b_1680693297_extra_large.jpeg

Фото: сайт президента України

Ми не будували таборів для біженців. Загалом від початку війни через Польщу пройшло 12 мільйонів людей. У багатьох українців цілі родини живуть у польських будинках, бо люди знають, що таке війна, що таке російська агресія та окупація. Ми знаємо, що тільки перемігши Росію, ми будемо в безпеці – передусім країни Балтії та Польща, але також країни Західної Європи. Я нагадую нашим німецьким сусідам, що росіяни були в Берліні. Моїм французьким колегам я нагадую, що вони також були в Парижі за часів Наполеона.

За нашими оцінками, вся допомога Україні у 2022 році становила близько 1,5 відсотка нашого ВВП, 7-8 мільярдів доларів. До честі українців, вони з першого моменту сказали, що хочуть працювати, що не хочуть милостині, а хочуть заробляти. Їх поважають у Польщі, бо всі знають, що це люди працьовиті. Вони працюють у всіх галузях, від базової роботи до технологій найвищої якості. Сьогодні вони впливають на розвиток нашої економіки. Вони є важливою частиною нашого ринку праці, їх 2-3 млн.

Одразу після початку війни ми створили спеціальний закон, який надав українця повний доступ до системи охорони здоров'я та освіти, як громадянам Польщі. Єдиною умовою була реєстрація в системі, що означало надання їм номера PESEL. Українські діти увійшли до нашої програми «500+», тому ми ділимося з ними тим, що маємо. У цій системі зареєстровано близько 1,5 млн громадян України, ми знаємо, що вони користуються цими послугами. Українську мову в Польщі можна почути всюди – в селах, в маленьких містечках, у великих містах, в громадському транспорті, в торгових центрах. Громадяни України є частиною нашого суспільства.

Не секрет, що з самого початку ми надаємо Україні військову допомогу. Ми передали понад 40 танків з ресурсів нашої армії, 29 гаубиць Krab, які є одними з найсучасніших у світі. Ми передали мільйони патронів, сотні тисяч одиниць зброї для оснащення українських солдатів. Ми передали багато техніки, бронетехніки, літаки МіГ з пострадянських ресурсів.

Сьогодні Польща є логістичним хабом гуманітарної та військової допомоги Україні. Ми вирішили, що зможемо впоратися з цим завданням, усвідомлюючи, що зараз ми ворог номер один для Росії, як і сама Україна. Для того, щоб ми були в безпеці, Україна має захищати себе, і це, в певному сенсі, є нашою жертвою для нашої безпеки й безпеки нашої частини Європи.

Якщо допомога не продовжиться, Україна не зможе себе захистити. Я кажу це з усією відповідальністю. Вона не має такого потенціалу. Вона на 3/4 менша за населенням, ніж Росія, вона ніколи не мала такого військового потенціалу, який має Росія, вона не має резервів. Чим досконалішу підтримку отримують українці, чим сучасніші системи, тим більше шансів у них не лише зупинити росіян, а й провести ефективний контрнаступ і витурити росіян з їхньої території, що ми вважаємо належним завершенням війни: коли росіяни вийдуть за межі кордонів, які були до 2014 року. Без підтримки це неможливо.

Скрізь, де я буваю, я закликаю: не втомлюйтеся від цієї війни. Це те, чого прагне Путін. Він хоче, щоб ми втомилися від війни, він не поважає свій народ. Його солдати гинуть сотнями щодня, іноді навіть тисячами. Для нього це не має значення. Він буде посилати солдатів на фронт весь час з далекого Сибіру, з інших народів, а не росіян – не з Петербурга чи Москви, не синів своєї еліти, не дітей російських політиків. Він буде посилати хлопців з сіл, куди іноді немає асфальтованої дороги, на яких ніхто не буде претендувати. У Росії немає поваги до людського життя.

Якщо ми не підтримаємо Україну, вона не зможе себе захистити та буде поневолена. Ми дозволимо одному суспільству в Європі 21-го століття бути поневоленим і покараним. Повірте мені, українці будуть жорстоко покарані за свій опір, так само як поляки були покарані за опір російській окупації під час Другої світової війни. Я не маю жодних ілюзій – без серйозної допомоги, у всіх сферах – політичній, економічній, санкцій та прямої фінансової допомоги, Україна зазнає поразки й Росія переможе. Цього не можна допустити.

Передача зброї Україні відповідає польським інтересам, в межах безпеки Польщі. Зараз ми витрачаємо величезні кошти на модернізацію нашої армії. І в цьому і наступному році до нас зі США приїдуть 250 танків «Абрамс». У Південній Кореї ми купили танки К2, з яких до 2025 року до нас надійдуть 180, а в найближчі 10 років їх буде 1000. Наші військові витрати цього року зросли з 2% до 4,2% ВВП. У нашому бюджеті ми виділимо на це 100 млрд злотих. Це неймовірні суми, і ніхто не протестує, тому що всі розуміють, що ми маємо витратити ці гроші, щоб перестрахуватися. Щоб на нас ніхто не нападав.

дуда україна-польща протидія рф російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні