Які країни приєдналися до "коаліції винищувачів" для України і що вони обіцяють

До так званої коаліції винищувачів для України на цей час увійшли вісім країн, згодом їхня кількість може зрости.

Про це розповів заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, пише ЄП

Він зазначив, що за підсумками поїздки президента України на саміт Європейської політичної спільноти у Молдові вдалося окреслити контури "коаліції винищувачів" та зробити реальні кроки до прискорення підготовки пілотів і техніків для винищувачів четвертого покоління, "включаючи, але не обмежуючись F-16". 

Читайте також: F-16 для України: можливості, виклики, обмеження та найкращі застосування літака (ВІДЕО)

"Оформилася основа європейської частини коаліції за участю вже восьми країн (невдовзі буде більше): Великої Британії, Нідерландів, Польщі, Данії, Швеції, Бельгії, Португалії та Франції. З президентом Франції навіть ухвалено окрему спільну заяву з цього приводу", – повідомив Ігор Жовква.

be30075fd982e54b52382dc0944b999a_1685636305_extra_large.jpeg

Зеленський, Сунак і Рютте на саміті в Молдові. Фото: сайт президента України

За його словами, досягнуті домовленості дозволяють розраховувати на конкретні рішення щодо обсягів і механізму підготовки пілотів, обслуговуючого персоналу, а також створення умов і відповідної інфраструктури для винищувачів вже під час наступного засідання Контактної групи з оборони України (формату "Рамштайн"). 

Після прибуття на саміт у Молдові Володимир Зеленський також виступив за створення "коаліції Patriot". Як заявив президент, створення коаліції Patriot обговорювалося в Кишиневі в четвер із тими країнами, які входять до "авіаційної коаліції", зокрема з Німеччиною, Данією, Нідерландами.

підтримка україни захист неба західні літаки

Знак гривні
Знак гривні