Японія допоможе США виробляти боєприпаси для України, обійшовши заборону – Reuters

Японія, закони якої забороняють будь-який експорт озброєнь, знайшла спосіб допомогти Україні: вироблений японськими компаніями промисловий тротил постачатиметься до США для виробництва артилерійських боєприпасів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Токіо, яке цього тижня приймало міністра оборони США Ллойда Остіна, повідомило американському уряду, що дозволить продаж промислового тротилу, оскільки ця вибухова речовина не є продуктом виключно військового призначення

Обмеження на експорт продукції подвійного призначення або обладнання, що продається на комерційній основі, є менш суворими, ніж на товари суто військового призначення, тому Пентагон, наприклад, може купувати ноутбуки для своїх військових.

США хочуть залучити японську компанію до ланцюжка постачання тротилу, щоб вона постачала вибухівку на американські армійські заводи з виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів, розповіло джерело агенції.

Державний департамент США прямо не відповів на запитання Reuters про те, чи планують США купувати тротил в Японії, але заявив, що Вашингтон працює з союзниками й партнерами, "щоб надати Україні підтримку, якої вона потребує" для самозахисту. Японія, додав він, "продемонструвала лідерство в підтримці оборони України".

Reuters зазначає, що прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда хоче допомогти Україні, оскільки його адміністрація побоюється, що перемога Росії заохотить Китай напасти на Тайвань і втягнути його країну в регіональну війну. Торік його адміністрація оголосила про найбільше нарощування військового потенціалу Японії з часів Другої світової війни.

Цей відхід від державного пацифізму, який домінував у зовнішній політиці Японії протягом десятиліть, поки що не поширюється на летальну військову допомогу, обмежуючи пропозиції Токіо Києву такими товарами, як бронежилети, шоломи та продовольчі пайки.

Після візиту президента України Володимира Зеленського до Японії під час саміту лідерів G7 у Хіросімі минулого місяця Кісіда погодився надати джипи та військові вантажівки.

Читайте також: Японія вперше передає військову техніку Україні, – посол (ФОТО)

Схоже, що в Японії зростає розуміння надання військової допомоги Україні, але ступінь летальності є спірним питанням, сказав Цунео Ватанабе, старший науковий співробітник Фонду миру Сасакава.

"Той факт, що Японія вирішила надати Україні вантажівки, свідчить про те, що ситуація змінюється. Однак, схоже, поки що немає політичного консенсусу щодо питання надання летальної допомоги", – сказав він.

Постачання комерційного тротилу до США може бути лише тимчасовим заходом, оскільки багато законодавців керівної Ліберально-демократичної партії Японії (ЛДП) хочуть послабити або скасувати експортні обмеження.

У грудні, коли Кісіда оголосив про п'ятирічне нарощування військового потенціалу Японії, він пообіцяв переглянути правила експорту, що відкриває можливість для Японії постачати летальну зброю не лише Україні, а й іншим країнам, які Токіо і Вашингтон розглядають як потенційних союзників у боротьбі проти Росії та Китаю.

україна-японія союзники україни військова допомога

Знак гривні
Знак гривні