У Байдена зростає бажання перетинати "червоні лінії" Путіна – WP

Попри попередження, що озброєння України розпочне світову війну, президент Байден продовжує підштовхувати російського лідера до межі – стратегія, яка приносить ризик і винагороду.

Про це пише The Washington Post.

Минулого місяця рішення президента Байдена допомогти Україні отримати винищувачі F-16 стало черговим перетином російської червоної лінії, яка, за словами Владіміра Путіна, трансформує війну і втягне Вашингтон і Москву в прямий конфлікт.

Ключовою причиною ігнорування погроз Путіна, за словами американських чиновників, є динаміка, яка спостерігається з перших днів війни: президент Росії не дотримався своїх обіцянок покарати Захід за надання зброї Україні. Його блеф дав американським і європейським лідерам певну впевненість у тому, що вони можуть продовжувати робити це без серйозних наслідків – але до якої міри, залишається однією з найнебезпечніших невизначеностей конфлікту.

Американські чиновники кажуть, що управління ризиком ескалації залишається одним з найскладніших аспектів війни для Байдена і його зовнішньополітичних радників. Вирішуючи, які нові системи озброєнь надати Україні, вони зосереджуються на чотирьох ключових факторах, кажуть посадовці.

"Чи потрібна вона їм? Чи можуть вони це використовувати? Чи є вона у нас? Якою буде реакція Росії?", – сказав один з високопосадовців Державного департаменту. Чиновник сказав, що небажання Росії вживати заходів у відповідь вплинуло на оцінку ризиків держсекретарем Ентоні Блінкеном, ключовою довіреною особою Байдена, який був впливовим голосом, що заохочував адміністрацію і союзників США робити більше для підтримки України.

Як і Блінкен, радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван також вважає, що переваги від надання Україні більш летального озброєння переважають ризики ескалації, і активно співпрацює з європейськими союзниками щодо надання Україні винищувачів F-16, повідомив офіційний представник Білого дому.

Можливим поясненням небажання Путіна завдати удару по Заходу є занепад російської армії, вважають американські чиновники.

"Схоже, що зараз не в їхніх інтересах вступати в пряму конфронтацію з НАТО, – сказав високопоставлений американський посадовець. "Вони не мають достатніх можливостей для цього".

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі звертає увагу на той факт, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила до 250 тисяч вбитими й пораненими, і це приголомшливі втрати для будь-якого конфлікту. За словами Міллі, Путін замінив їх на полі бою, але "погано навченими, неналежно екіпірованими та слабко забезпеченими" резервістами.

В адміністрації Байдена вважають, що Пентагон обережніше, ніж Білий дім чи Державний департамент, ставиться до відправлення складнішого озброєння в Україну, але офіційні особи заперечують, що страх перед ескалацією відіграє якусь роль у їхніх розрахунках.

За словами високопосадовця Пентагону, Міністерство оборони США зосередилося на тому, що потрібно Україні в кожний конкретний момент. До того ж перш ніж майже будь-яке західне озброєння чи обладнання може бути передане підрозділам Сил оборони України, українські війська спочатку мають навчитися експлуатувати й обслуговувати те, що вони отримують, сказав цей співрозмовник, похваливши "наскільки дивовижними" є їхні успіхи у "створенні дуже складної системи технічного обслуговування і забезпечення, якої не існувало на початку війни".

"Безсумнівно, готовність адміністрації Байдена перетнути червоні лінії Путіна зміцнила здатність України захищати себе і відвойовувати території на сході та півдні. Однак, залишається незрозумілим, чи буде Путін і надалі дозволяти Заходу безкарно ігнорувати його погрози", – підсумовує WP.

путін західна підтримка україна-сша байден

Знак гривні
Знак гривні