Оцінки під час війни. Як діяти українським школам і батькам, чиї діти вчаться за кордоном

Журналістка й експертка з освіти Іванна Коберник проаналізувала Методичні рекомендації МОН щодо окремих питань здобуття освіти в школах в умовах воєнного стану. Вони переважно стосуються перезарахування результатів навчання, здобутих за кордоном або оцінок у школі, в якій ви не навчаєтесь очно, але хочете в ній залишатися. ТЕКСТИ публікують висновки експертки, далі пряма мова.

Методичні рекомендації (10 стор.) містять правильний базовий посил – навчання не повинно нести шкоди здоровʼю, а дві програми одночасно (школа закордоном і школа онлайн в Україні) це величезне навантаження на дитину. Батьки мають право обрати навчання лише в закордонній школі і їхня дитина має право бути прийнятою по поверненню в школу в Україні.

Важливий пункт щодо дітей з тимчасово окупованих територій, лінії зіткнення, деокупованих населених пунктів, з якими школа не має звʼязку – школам рекомендовано утриматися від відрахування таких дітей і зберігати їхні особові справи.

Щодо дітей, які навчаються паралельно у двох школах – українській і закордонній – є низка розумних рекомендацій.

Шкода, що так пізно: наприклад, не вносити в розклад онлайн-уроків ті предмети, як вивчаються в закордонній школі (було б добре, якби рекомендації назвали тут музику, фізкультуру і мистецтво, вимоги контрольних з яких в деяких школах не можуть не викликати обурення); не вносити до розкладу онлайн-уроків предмети, які вивчаються за вибором (тут треба визнати, що в Україні не всі школи в принципі інформують дітей, який предмет є за вибором).

Документ містить рекомендацію просити від батьків інформаційну довідку зі школи, де навчається дитина, яка б містила перелік предметів, які вивчаються, кількість годин, результати навчання та інформацію про систему оцінювання, яку використовує школа із зазначенням найвищого і найнижчого балу.

Далі з посиланням на Закон "Про повну загальну середню освіту" школам рекомендується перезараховувати результати навчання з однакових предметів – тих, що є і в українській, і закордонній школі."Переведення оцінок, отриманих у закордонній школі, у 12-бальну систему заклад освіти у межах автономії здійснює самостійно" – цитата з документа. І це головна погана новина в ньому.

МОН не повинен був скидати це на відповідальність школи, а саме посадовці міністерства мали б розробити чітку таблицю переведення балів з різних західних систем в українську 12-тибальну. Саме тут я прогнозую найбільшу кількість потенційних конфліктних ситуацій, які можуть виникати між школою, дітьми та батьками.

У методичних рекомендаціях неодноразово сказано, що школи й педколективи мають підходити до кожного випадку індивідуально. Тобто, якщо школа налаштована допомогти – про все можна буде домовитись. Якщо ні – на жаль, в питанні переведення закордонних оцінок в українські є поле для "відмазок".

Але ще з хорошого – з так званого українознавчого компонента (українська мова, література, історія України) має бути оцінювання, але лист нагадує, що є багато його способів: очне, дистанційне, співбесіда, попередні результати навчання тощо. Оцінювання як правило проводиться до початку наступного навчального року (тобто до 1 вересня, а не до кінця червня, як лякають в деяких школах!), але у певних випадках може проводитись і протягом першого семестру наступного навчального року.

Ще важливе – переведення на різні форми навчання можливе протягом всього навчального року.

І ще важливе – за рішенням педагогічної ради для 5-8 та 10 класів може застосовуватись на 12-бальне, а двобальне оцінювання – зараховано/не зараховано. Це важливо і це правильно. В 9 і 11 класах видаються документи про освіту (базову і повну середню), тому в 9 і 11 класі зарах/незарах неможливо.

Крім Методичних рекомендацій, я прочитала всі 80+ коментарів під постом міністра Лісового про цей документ. Була вражена двома однаковими випадками: батьки двох різних дітей планують повертатися в Україну, і усвідомлюючи, що їхня дитина пропустила багато, хочуть, щоб дитина повторила навчальний рік – в коментарях мова про 7 і 2 клас. АЛЕ ЇХНІ ШКОЛИ ПРОТИ – вибачте за цей крик. Цитую для таких свідомих батьків, які уважно дбають про дітей і бачать обʼєктивно, що це може піти дітям на користь: залишити дитину повторно в 1-10 класі можна за наявності письмової заяви одного з батьків. Це ваше батьківське право.

Підсумок – рекомендації передбачають багато способів перезарахування отриманих за кордоном результатів навчання в закордонних школах, але на жаль, не містять таблиці переведення балів європейських систем оцінювання в українську 12-бальну систему.

Це прикро. І МОН в будь-якому випадку має її зробити, бо повернуться не всі й не одразу. І така таблиця потрібна буде ще довго.

PS від Іванни Коберник: подякувати за інформацію можна переказом на монобанку, де триває збір коштів на обладнання реанімобілів для 22 ОМБР – реквізити за посиланням. Карта банки – 5375 4112 0588 7115

освіта біженці війна діти мон

Знак гривні
Знак гривні