Українські військові завершують підготовку на шведських БМП CV-90: чим особливі ці машини (ВІДЕО)

На озброєння української армії надійдуть одні з найсучасніших бойових машин піхоти – шведські БМП CV-90.

Про це повідомили у Міністерстві оборони України.

"Сили оборони України отримають БМП CV-90. Це буде чергова потужна допомога від шведських партнерів. Броньовані машини стоять на озброєнні низки держав-членів НАТО", – йдеться у повідомленні.

У відомстві також наголосили, що українські екіпажі вже завершують підготовку з опанування БМП CV-90.

"У нас вже є глибше розуміння ваших операційних потреб. Ми обговорили деякі поставки Швеції для України, які містять CV-90. Ми працюємо над постачанням систем Archer, танків. Факт надходження цього озброєння означає, що ви можете використовувати це комбіноване озброєння", – зазначив міністр оборони Королівства Швеції Пол Йонсон.

02-10.jpg

БМП CV90. Фото: mil.in.ua

CV90 або Stridsfordon 90 (Strf 90) – це сімейство високотактичних бойових броньованих машин, розроблених компаніями Saab Bofors Dynamics та Hägglunds для задоволення оперативних потреб шведської армії. Зараз броньовану машину піхоти виробляє BAE Systems Hägglunds. БМП CV90 вперше була прийнята на озброєння у Швеції в 1993 році.

"Гусенична тримісна машина CV90 важить до 37 тонн. У стандартній версії він може перевозити до восьми піхотинців і має 40-міліметрову автоматичну гармату в броньованій башті. Це одна з найкращих бойових машин Швеції.

Шведська армія має на озброєнні 500 CV90 в декількох варіантах. CV90 користується популярністю в Північній Європі. Не важко зрозуміти чому. Конструктори CV90 оптимізували машину для роботи в лісах Скандинавії. Тож тепер ЗСУ зможуть полювати на російську техніку в лісі", – описує особливості машини Forbes.

Видання додає, що основна зброя CV90 – 40-міліметрова автоматична гармата L/70 – надзвичайно міцна та універсальна: "L/70 може стріляти двокілограмовими снарядами зі швидкістю до п'яти пострілів за секунду. Це багато металу, який рухається дуже швидко. Зблизька L/70 нагадує бензопилу – особливо коли стріляє бронебійними опереними підкаліберними снарядами. І це ключ до протитанкової могутності CV90".

Нагадаємо, 15 лютого 2023 року прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон під час брифінгу в Києві заявив, що його країна передасть для потреб Сил оборони України 51 БМП CV90.

україна-швеція західна техніка бмп

Знак гривні
Знак гривні