Протягом травня ворожі влучання спричинили низку надпотужних вибухів. Чому важливі склади не розосереджені?

Потужні вибухи лунали у Хмельницьку та області, Житомирі, Павлограді.

29 травня у Хмельцькій області прилетіло на військовий аеродром. "Вночі російські війська вдарили по об'єктах Хмельниччини. Один з них – військовий. Виведено з ладу 5 літальних апаратів. Розпочаті відновлювальні роботи злітно-посадкової смуги", – повідомили у Хмельницькій ОВА.

Там також додали, що зараз тривають роботи з локалізації пожеж на складах паливно-мастильних матеріалів та зберігання бойових матеріальних цінностей.

Читайте також: Нова повітряна кампанія РФ: удари по військових промислових і логістичних об'єктах у глибокому тилу

28 травня росіяни обстріляли Житомир. За словами місцевих мешканців, вибух був дуже гучний, у десятках будинків повилітали вікна. Як повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко, російські війська влучили "по одному з інфраструктурних об'єктів на Житомирщині".

"З неділі працює міська комісія, яка встановлює збитки й пошкодження, нанесені громаді після вранішнього удару. На зараз – більш як 30 пошкоджених житлових будинків, 2 лікарні, 13 котелень теплокомуненерго різного ступеня пошкоджень, 3 об’єкти Житомирводоканалу, 12 закладів освіти… Здебільшого, це пошкоджені вікна", – повідомив про наслідки обстрілу мер Житомира Сергій Сухомлин.

Але сила вибуху, після якої в деяких будинках за 10 км від нього позривало дахи свідчить, що ворог можливо влучив у щось важливе. Тому постає питання, чому влучення ракети чи "шахеда" спричиняє таку детонацію і відповідні склади не розосереджені?

13 травня пролунав величезний вибух у Хмельницькому, у значної частини мешканців міста повилітали вікна. Після вибуху ходили припущення, що ворог поцілив або у склад радянських боєприпасів, або у пальне. Якщо знищене пальне, то знову постає те саме запитання: чому воно не було розосереджене?

Explosion-Ukraine.webp

Вибух у Хмельницькому 13 травня

1 травня стався масований обстріл Павлограда. Тоді, за даними місцевої влади, у місті було пошкоджено "промислове підприємство, де сталася пожежа". Про масштаб обстрілу свідчать цифри, надані рятувальниками. "У Павлограді пошкоджено 24 багатоповерхівки, 80 приватних житлових будинків, 9 закладів шкільної та дошкільної освіти, 5 магазинів. У Вербківській територіальній громаді пошкоджено 40 приватних житлових будинків", – повідомили у пресслужбі ДСНС.

photo_2023-05-01_06-39-16.jpg

Наслідки обстрілу Павлограда. Фото: Сергій Лисак/Телеграм

Нагадаємо, як заявив у березні заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький, російські війська змінюють основні напрямки своїх ударів ракетами та дронами-камікадзе. Енергетика й надалі залишається мішенню, але основною ціллю можуть стати військові об'єкти і логістика, зокрема шляхи постачання озброєння та військової техніки, які йдуть із Заходу, сказав представник розвідки.

"Ми вживаємо всіх необхідних заходів щодо маскування, введення в оману, приховування переміщення озброєння тощо. Територія України велика, ми намагаємося використовувати не один шлях постачання, різні прийоми, форми доставки озброєння і боєприпасів, які нам надходять", – запевняв Скібіцький, додавши, що СБУ активно виявляє агентурні мережі РФ, які можуть передавати інформацію противнику.

Оскільки російські війська б'ють на всю глибину України, у таких умовах військові мусять розосереджувати склади, однак нещодавні влучання свідчать про те, що на це не завжди звертають увагу.

ракетний терор РФ обстріл інфраструктури тактика рф військові об'єкти

Знак гривні
Знак гривні