Протидія фішинговим сайтам – це чергова корупційна схема та спроба цензури, – експерт

Законопроєкт 9250 про протидію фішингу, що перебуває на розгляді парламенту, має ризик перетворитись на елемент жорсткої цензури в українському сегменті інтернету.

Таку думку висловив у коментарі Цензор.НЕТ головний редактор Internetua.com Дмитро Сизов.

Експерт вважає, що система блокування доменів несе загрози для інформаційної безпеки України та порушує чинне законодавство. За його словами, систему нелегальної фільтрації нібито фішингових доменів було запроваджено ще на початку року. Тепер депутати від влади планують легалізувати законодавчо.

"Спочатку треба подивитись, хто лобіює цю систему в Україні. Це деякі колишні співробітники кіберполіції, які свого часу вилучали сервери у підприємців, вимагаючи за припинення справи гроші. Зараз вони опинились в РНБО і, ймовірно, хочуть продовжити свою віджимальну діяльність", – пояснив Сизов.

За його даними, сам фішинг безпосередньо займає лише відсотків 10 від усіх шахрайств в українському інтернеті. Експерт зазначає, що набагато більше збитків люди несуть від продажу онлайн товарів, яких не існує, дзвінків телефоном від "рідних" з проханням надіслати гроші та від усіляких ворожок, які спритно виманюють значні суми.

Сизов вважає, що може бути декілька причин створення подібної системи та ініціювання відповідного законопроєкту: "На мій погляд, вся ця так звана боротьба із фішинговими сайтами – це чергова корупційна схема. Наприклад, із віджимання доменів, бізнесу, із влаштування проблем для компанії, а потім їхнього героїчного вирішення за рекетирські гонорари.

Ще одне припущення, що йдеться про черговий "розпил" грошей. Причому, невідомо чиїх. На ці гроші в дуже короткий термін була створена недешева система. Тобто, це все незаконно, на це все не виділявся бюджет, але раптом воно виявляється створеним і вже працює".

Третя можлива причина стосується майбутніх виборів. Експерт припускає, що "слуги народу", щоб убезпечити себе від програшу на виборах, за допомогою нових законодавчих норм зможуть блокувати домени критичним до чинної влади виданням.

інтернет цензура фішинг законопроєкт корупційні схеми

Знак гривні
Знак гривні