Якою буде роль "Гвардії наступу" у звільненні окупованих територій України

"Гвардія наступу" стане частиною другої, "паралельної" армії, яку зараз формує Україна. Разом із новими бригадами, які створюють у складі ЗСУ, ці підрозділи виконуватимуть основну роботу із завдання ударів по противнику на основних напрямках наступальної операції.

Про це в коментарі Liga.net розповів директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

"Можемо говорити, що це – легкі мотопіхотні підрозділи, які заточені під те, щоб діяти в особливих умовах, працювати в населених пунктах", – каже він.

Бригади наступу, за його словами, стануть мультизадачними. Вони можуть залучатись до наступу, працювати у прикритті. Можуть не лише виконувати бойові задачі, а і проводити зачистки та забезпечувати правопорядок на щойно звільнених територіях.

348955217_243374888376116_7403261926235678419_n.jpg

Наталія – інструкторка з бойової підготовки бригади "Спартан". До військової служби займалась спортивною стрільбою. Фото: НГУ

Зараз "Гвардія наступу" – це дев'ять бригад у структурі МВС. Більшість з них сформовані на базі уже наявних бойових підрозділів Нацгвардії. Виняток – об'єднана штурмова бригада Нацполіції "Лють", сформована на базі двох полків спецпризначення "Сафарі" та "Цунамі" і батальйону патрульної поліції особливого призначення "Луганськ-1". Та "Сталевий кордон" – 15-й мобільний прикордонний загін, який став новим формуванням у складі Державної прикордонної служби.

"Ми пересуваємося з місця на місце, в залежності від задач та ситуації. Ми не будемо охороняти державний кордон, для цього є інші підрозділи. Наша задача – вступити в бій і вийти на рубежі 1991 року, включно з Кримом", – пояснює помічник начальника 15-го мобільного прикордонного загону підполковник Іван Шевцов.

20230528150832-4158.jpg

Скриншот з офіційного сайту

Значних відмінностей між підрозділами "Гвардії наступу" не так багато. "Озброєння, оснащення, специфіка роботи і завдання, які ставлять перед підрозділами, подібні. Ми всі маємо звільнити українську територію від окупантів. Коли буде ітись про конкретні задачі у зоні бойових дій, виникнуть певні відмінності, залежно від напрямку", – розповів пресофіцер бригади "Червона калина" Микола Коваль.

За словами заступниці голови МВС Катерини Павліченко, всі підрозділи працюватимуть як "єдиний кулак" і будуть виконувати задання, визначені головнокомандувачем.

Командний склад підрозділів "Гвардії наступу" сформований з бойових офіцерів, які вже проявили себе на полі бою та мають хорошу репутацію, наголошує Павліченко: "Важливо, щоби особовий склад зберіг свою високу мотивацію. Роль командирів у цьому дуже велика".

Майже у всіх частинах бригад наступу командування виходить з колишньої Бригади швидкого реагування, додає офіцер із позивним "Метис". Ця бригада, яка тепер називається "Рубіж", стала першою, яка перейшла на роботу за стандартами НАТО в системі Нацгвардії.

"З нашої гостомельської бригади, наприклад, вийшли командири "Буревія" чи "Кара-Дагу". Можна казати, що вихідці з нашої частини сформували ядро "Гвардії наступу", – пояснює "Метис".

Досвід цих командирів має полегшити підрозділам перехід на структуру штабів та підготовку за стандартами НАТО.

Про те, як формувалась "Гвардія наступу" та до чого її готують, докладніше за посиланням.

мвс гвардія наступу контрнаступ нацгвардія

Знак гривні
Знак гривні