Вибори в Туреччині: переможець Ердоган каже про тріумф демократії, його опонент вказує на безпрецедентний тиск

Переможцем другого туру виборів президента Туреччини, за підсумками підрахунку абсолютної більшості бюлетенів, стає чинний глава держави Реджеп Тайіп Ердоган.

Про це заявив голова Вищої виборчої ради Туреччини (ЦВК) Ахмет Єнер, інформує агенція Anadolu.

За його словами, за підсумками підрахунку 99,43% бюлетенів, Реджеп Тайіп Ердоган набрав 52,14% голосів, а Кемаль Киличдароглу – 47,86%.

«На підтримку кандидатури чинного президента висловилися 27 млн 513 тис. 587 виборців, а за Киличдароглу проголосувало 25 млн 260 тис. 210 виборців. Різниця склала 2 млн 253 тис. 478», — сказав голова ЦВК.

2023-05-28T172729Z_890096071_RC2S71AEEERM_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION-1685295006.webp

Фото: Dilara Senkaya/Reuters

Після оголошення результатів другого туру в Туреччині та перемоги президент Реджеп Таїп Ердоган виголосив, що "демократія є переможцем", і закликав турків об’єднатися, відкинувши "всі конфлікти".

“Наша демократія є переможцем... Усі 85 мільйонів людей виграли. Відповідно до відповідальності, покладеної на нас нашою нацією, ми не гніваємось ні на кого. Тепер настав час відкласти всі дебати та конфлікти щодо передвиборчого періоду та об’єднатися навколо наших національних цілей та мрій”, — цитує Ердогана Укрінформ.

Водночас суперник Ердогана на президентських виборах Кемаль Киличдароглу заявив, що продовжить боротьбу за демократію, а виборчий процес назвав "найбільш несправедливим за останні роки", повідомляє Aljazeera.

"Всі засоби держави були мобілізовані для однієї політичної партії і лягли до ніг однієї людини", - сказав Киличдароглу про нинішній виборчий процес.

Він подякував організаціям, виборцям та громадянам, "які захищали урни для голосування та боролися з цим аморальним та незаконним тиском".

Киличдароглу заявив, що "воля народу до зміни авторитарного режиму проявилася, попри весь тиск". "Ми продовжуватимемо бути на передовій цієї боротьби доти, доки в нашу країну не прийде справжня демократія", — пообіцяв він.

Реджепа Таїпа Ердогана вже привітали з перемогою лідери інших держав та очільники низки міжнародних інституцій. Президент Володимир Зеленський також привітав чинного президента Туреччини із переобранням на ще один президентський термін.

"Вітаю президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з нагоди перемоги на президентських виборах. Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи", — заявив Зеленський.

туреччина вибори Ердоган

Знак гривні
Знак гривні