"Чорний день ВС триває". За що критикують нового голову Верховного суду Кравченка

26 травня на засіданні пленуму Верховного Суду обрали нового голову ВС, ним став голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко. За нього проголосували 108 суддів з 148 присутніх.

Проти кандидатури Кравченка практично одностайно виступили експерти та активісти, які займаються судовою реформою, пише BBC Україна.

Нового голову обирали похапцем після того, як понад тиждень тому його попередник Всеволод Князєв, за твердженням НАБУ, "погорів" на хабарі у 2,7 млн доларів. Суд арештував Князєва із можливою заставою в 107 млн гривень, а сам Верховний суд звільнив його з посади. Князєв свою вину заперечив.

"Чорний день Верховного суду", – так емоційно оцінили затримання Князєва на хабарі у самому ВС тиждень тому. Але активісти наполягають, що судді не зробили висновків і своїм швидким вибором нового голови зробили суду ще гірше.

Вони мають багато зауважень до Станіслава Кравченка, який очолив головний судовий орган України.

Представник фундації Dejure Михайло Жернаков нагадав, що під час обрання Кравченка до Верховного суду в 2017 році про нього був негативний висновок щодо доброчесності. За його словами, Кравченко ухвалював рішення з порушеннями, що визнав Європейський суд з прав людини, але він "збрехав про це в декларації доброчесності". Також він не декларував усе своє майно.

У деклараціях за 2012-2014 роки суддя не вказав у власності земельну ділянку площею 900 кв.м, якою володів з 2002 року. При цьому на цій ділянці розташовувався будинок, про який також не вказував у деклараціях за 2004, 2006, 2009 роки.

Усі декларації під час воєнного стану заблоковані.

Загалом фундація Dejure дуже негативно оцінила обрання Станіслава Кравченка.

Ще одна претензія до виборів голови 26 травня – Верховний суд провів їх похапцем, що не дозволило податись на конкурс усім охочим та якісно провести "виборчу кампанію". Закон дає 30 днів для виборів, а судді нашвидкуруч справились за десять днів.

Фундація Dejure та експерти просили Верховний суд не поспішати і відкласти вибори та краще до них підготуватись.

Серед суддів, які не встигли, – легендарний снайпер Олександр Мамалуй. Про це він розповів журналістам – не встиг підготуватись. Хоча сам про перенесення не просив.

І не менш важливе зауваження, про яке із відвертим подивом розповіли ВВС Україна співрозмовники у Верховному суді, – Кравченко підняв "квартирне питання".

"На зборах Кравченко пообіцяв суддям, зарплати яких сягають 300-400 тисяч гривень на місяць, безкоштовні квартири в обмін на голоси на свою користь. Пане Кравченко, це неприкрита корупція!" – розповіла керівниця впливової організації Лабораторія законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко.

Цю заяву якраз і підтвердили співрозмовники у суді. "Він сказав суддям на зборах приблизно таке - квартири передбачені суддівськими гарантіями, тому треба за них боротися, і я буду це робити. По суті він пообіцяв безкоштовні квартири. Але це в суді заборонений прийом", – каже співрозмовник.

Попередні голови ВС, за даними ВВС, мали протилежну позицію – із зарплатами у 300-400 тисяч гривень на місяць суддям радили самим собі купувати житло.

"Вибори негідної людини, яка забула про честь і совість, не тільки не наблизить вас до безкоштовних квартир, а й призведе до негайної необхідності перезавантаження суду", – різко відреагувала на вибори керівниця Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко.

Вона вважає, що суд кулуарно за два дні протягнув свого кандидата, "у якого в нормальній судовій системі навіть не було би шансу на роботу в суді, не те, що на обрання головою Верховного суду".

Сам Станіслав Кравченко під час виборів конкретно не відповідав на озвучені у пресі звинувачення, проте сказав, що "відкидає усі інсинуації". Конкретних питань щодо проблем, озвучених експертами, під час виборів Кравченку судді не ставили, хоча мали таку можливість.

Верховний Суд активісти квартири судова система

Знак гривні
Знак гривні