Як закриті житлові комплекси та паркани псують наші міста

Закриті парканами території — тренд для міст України, особливо для Києва. За даними ЛУН Місто, тільки з 2015 до 2019 року у Києві звели понад 289 ЖК із закритою територією, а зараз таких у місті будується ще 169. 

Але закриті території є шкідливими не лише для міста, а й для самих мешканців житлових комплексів — докладно пояснює у розборі для Liga.net СЕО урбан-бюро Big City Lab Вікторія Тітова. ТЕКСТИ стисло переказують висновки експертки.

20230524214506-9095.webp

У Києві стає дедалі більше парканів. Фото: petition.kyivsity.gov.ua

Читайте також: Загороди для рятувальників. Під час атаки дронів у київському ЖК пожежникам перешкодили шлагбауми

  1. Паркани сприяють соціальній сегрегації. Коли в ЖК мешкає одноманітне населення з подібними поглядами, способом життя та рівнем доходу, "це створює дуже ізольоване ком’юніті, й тоді в суспільстві виникає не тільки фізичний, а й соціальний бар'єр — між оточеними парканом й поза ним", наголошує урбаністка. 
  2. Паркани блокують природні міські шляхи. Інколи мешканцям простіше дійти до метро чи зупинки через територію ЖК — а паркан блокує цей шлях і змушує обходити.
  3. Паркани спричиняють нерівномірний доступ до публічних благ. Київ спонукає девелоперів разом із новими житловими комплексами будувати й нові школи, дитсадки, доступ до яких мають тільки діти мешканців ЖК. Те ж саме стосується інших благ — перукарень, магазинів, спортмайданчиків.
  4. Паркани не покращують безпеку. За статистикою, закриті території потенційно небезпечніші, адже вони малолюдні. Тож ймовірність, що хтось вчинить там злочин, більша, адже свідків події буде менше.
  5. Через паркани збільшується навантаження на транспортну систему.  У тому місці, де увесь житловий комплекс "виїжджає" на головну дорогу чи вулицю, відбувається скупчення авто, а отже й перевантаження трафіку.
  6. Паркани створюють "анклави" у місті. Територія за парканом відгороджена не тільки від "зловмисників", а й від міста. Вона могла б розвиватись і брати активну участь у житті громади, але залишається ізольованою.
  7. Паркани гальмують розвиток малого та середнього бізнесу. "Будь-який публічний простір створює енергію підприємництва. Якщо це приватно-публічний простір — одразу можна поділити цю енергію на два, на три", — наголошує Вікторія.

Що робити, щоб парканів ставало менше, і яка є альтернатива шкідливим загородам у місті, читайте за посиланням.

паркани урбаністика київ міський простір

Знак гривні
Знак гривні