Що відбувається у повітряній війні в Україні: розбір Тома Купера

Австрійський експерт з бойової авіації Том Купер у докладному звіті аналізує протистояння між Україною та Росією в повітрі. Нижче пряма мова експерта.

ПОВІТРЯНА ВІЙНА. ШТУРМОВИЙ РЕЖИМ.

Для «початку», на командному рівні та на рівні управління, «команда Росія» використовує:

«Збірна українців» фактично складається з двох, а то й трьох «команд»:

348504104_579041837651489_4211517581533598718_n.jpg

Ілюстрація: Том Купер

На перший погляд, все це мало б спричинити хаос: купа вузлів управління, повно платформ виявляння та стеження, маса різних систем ППО… Врешті, яка б служба не керувала всіма цими системами, з обох боків намагаються інтегрувати їх, щоб отримати «загальну картину» – це наче ми використовуємо очі, вуха, носи та пальці, коли щось шукаємо… й робимо те, що вважаємо за необхідне з речами, в котрих зацікавлені.

Сьогодні це називають «мережею концентричної організації», що має забезпечити командуванню відмінну ситуаційну обізнаність – надати йому змогу координувати операції всіх можливих підрозділів та засобів боротьби. Відповідно, всі зазначені платформи інтегровані, щоб пересилати дані до центральної мережі (потужність якої зоставляє далеко позаду будь-яку з інтернет-систем для цивільних). Вся наявна інформація стікається в інтегровану воєнно-командну систему (integrated battle command system – IBCS).

Наприклад: ПС ЗСУ використовує власноруч створену інтегровану систему протиповітряної оборони (integrated air defence system – IADS), розроблену ще задовго до повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Попри це, США також передали Україні власну AIAMD Нортропа Гуммана: це IBCS, що складається з низки потужних комп’ютерів, котрі інтегрують дані з усіх доступних вузлів: повідомлення від спецслужб, дані наземних радарів та літаків з радарами раннього оповщеня (AWACS), наземної ППО, сухопутних та морських підрозділів і т. д., і т. ін. Й усе це незалежно, чи були ці механізми розроблені для взаємодії з даною системою. В такому випадку ПС ЗСУ використовують зараз набагато потужнішу IADS, ніж будь-що, що може бути в Росії. Це створює певний надмір інформації, але таке завжди приємно – наче зайвий автоматний ріжок в потрібну хвилину.

349311529_199525986342347_6226740612728999176_n.jpg

Ілюстрація: Том Купер

Дехто на Заході вважає, що в росіян все це виглядає дещо по-іншому. В принципі, вони відстають – і це ще м’яко сказано – у всіх згаданих питаннях ще з 60-х. Їм бракує необхідних передових технологій і вони постійно обговорюють цю проблему – адже планувати і обговорювати плани вони люблять, а найбільші проблеми постають у них із реалізацією планів.

Так, на початку 2000-х вони почали розробку «розвідвально-ударного комплексу» (РУК) та «розвідувально-вогневого комплексу» (рос. РОК). Там взагалі запустили багато проєктів, але тільки ці два було реалізовано. Для стратегічних рішень у 2014-2015 рр. було створено «національний центр управління обороною» (НЦУО) в Москві. Але ця система опрацьовує дані лише від стратегічних ракетних військ та об’єднаного командування збройних сил РФ.

Заплановану інтеграцію в цю систему даних від ВДВ, спецназу ГРУ та сухопутних підрозділів безпосередньо на полі бою (наприклад, 6-тої та 20-тої об’єднаних армій чи 1-шої танкової армії) планували завершити до 2027 року. А щодо повітряних сил… ну на таку далеку перспективу «вишестоящі органи» навіть не думали. Насправді, інтеграцію НЦУО з підрозділами на оперативному та тактичному рівнях так і не було реалізовано. Й, чесно кажучи, з огляду на брак необхідних технологій, виробничих потужностей та інших ноу-хау, навряд чи це зміниться в найближчому майбутньому.

Друга система, яку вони розробили, — автоматизована система управління (АСУ), яку використовують у штабах обʼєднаного стратегічного командування (ОСК) ВСРФ. Теоретично, АСУ мала б узгоджувати роботу всіх повітряних, сухопутних та морських підрозділів, підпорядкованих цьому командному центру, за допомогою єдиної системи управління тактичної ланки (ЄСУ-ТЛ, рос. ЕСУ-ТЗ).

Розроблену після провалу першої російської цифрової системи такого типу («Метроном») ЄСУ-ТЛ планували повністю ввести в експлуатацію у всіх ВСРФ — отже й у ВКС — до 2025 року. Проте вона зазнала низки затримок: «вишестоящі органи» в Москві, ґєнштаб, та оборонна промисловість ніколи не співпрацювали достатньо тісно, щоб належно скоординувати відповідні зусилля. Власне, більшість зусиль ішло на сварки щодо дизайну, параметрів та провалів вимученого програмного забезпечення та обладнання. Тож хоч ЄСУ-ТЛ проходила випробування ще з 2010 року, фактично ґєнштаб занедбав її десь у 2015 році, а згодом її пристосували до використання виключно в тих артилерійських підрозділах, що мали безпілотники.

Як наслідок, ЄСУ-ТЛ не має звʼязку з автоматизованою системою управління обʼєднаного стратегічного командування (АСУ ОКС), а тим більше з інтегрованою системою протиповітряної оборони (ІСППО — IADS) ВКС. Досі не чув про жоден бойовий літак ВКС, на якому було б установлено ЄСУ-ТЛ… Іронічно, адже ВКС використовують чимало власних інтегрованих систем протиповітряної оборони та систем автоматизованого тактичного управління ще з 1960-х років. Сучасні системи такого штибу: уніфікований батарейний командний пункт (УБКП) «Ранжир» (узгоджує роботу всіх компонентів комплексу ППО), «Сенеж» (узгоджує роботу всіх підрозділів бригади комплексу ППО), «Поляна» (узгоджує роботу кількох бригад ППО) та «Панорама» (узгоджує взаємодію усіх сил ППО)…

349152354_1409524836498443_5411992021285373850_n.jpg

Ілюстрація: Том Купер

Проте, оскільки їхні комп’ютери давно застаріли, згадані системи зазвичай можуть управляти обмеженою кількістю власних підрозділів та водночас контролювати діяльність дуже небагатьох ворожих підрозділів, до того ж: вони не мають зв’язку з сухопутними та морськими підрозділами.

ЯК УСЕ ЦЕ ПРАЦЮЄ

По суті, повітряні війни ведуться майже так само, як наземні чи морські, і на їхній перебіг впливають такі самі чинники. Тобто географія, рельєф, погода, маневреність, прикриття, наявність обладнання та боєприпасів, навченість, застосування зброї тощо.

Як і в наземній та морській війні, основне питання у війні повітряній — це ситуаційна обізнаність

Ситуаційна обізнаність відіграє ключову роль: якщо ви знаєте, що, де і як робить ворог, то можете йому протистояти; якщо ж ні, то вам капець. Насправді можна навіть сказати, що той, хто має кращу ситуаційну обізнаність, майже напевно переможе.

Очевидно, найголовніше для ситуаційної обізнаності — виявити розташування ворога. Головний спосіб виявлення — візуальний. Але він обмежений за дальністю: ось чому побутує думка, що виявлення на далеких відстанях (тобто за межами «візуальної видимості») обʼєктів повітряних сил (зокрема наземних систем ППО) залежить від радарів.

Ба більше, люди собі уявляють, що радари — це такі «магічні штуки»: врубаєш радар і «бачиш» (тобто виявляєш місце розташування) усе, що летить навколо, аж до меж виявлення. І від радару нібито не сховається жоден літак, жоден інший обʼєкт... Але в реальності (якщо дуже спрощувати картинку) все виглядає абсолютно не так.

Як я вже зауважив, люди думають, що радари мають виявляти всі цілі. І що жоден літак (чи інші летючі об’єкти) від нього не сховаються. Насправді, все – доволі відмінно. Через закони фізики та сучасні системи озброєння, увімкнення радара – подібне до ситуації, коли вночі на стадіоні хтось запалить ліхтарик: власник “радара” (тобто, ліхтарика) бачитиме лише те, що потрапляє у світловий промінь. Залежно від потужності ліхтарика, можна бачити на 5, 10, 20 чи скількись ще метрів, і з обмеженим діаметром променя. І більше нічого.

Проте, всі інші на стадіоні – навіть у найвіддаленіших його куточках, за 50, 100 і більше метрів від “радара” – бачать “світло”; бачать, де знаходиться власник ліхтарика, ба навіть куди він дивиться, куди прямує і з якою швидкістю пересувається. І навіть бачить, які саме об’єкти видимі для власника ліхтарика.

І для того, щоб усе це бачити, їм нема потреби вмикати власні ліхтарі – тож вони лишаються “в тіні”.

Так стається з причин, про які я вже згадав, – через закони фізики і сучасні системи озброєння. Одним з факторів першої категорії є те, що сигнали радара можна виявити з відстані, вдвічі більшої за максимальну дальність радара. Одним з факторів другої категорії є те, що всі серйозні сучасні збройні сили намагаються оснастити себе обладнанням для радіотехнічної та сигнальної розвідки – інструментами, за допомогою яких, зокрема, можна виявляти сигнали радарів. Якщо дуже спростити, то це поєднання дає такий результат: сигнали, які випромінює радар для виявлення цілей в радіусі, скажімо, 200 кілометрів, можна виявити на відстані 400 кіломентрів.

Водночас, не можна бути “певними”, що радару вдасться виявити ворога: результативність радара зазнає впливу кривизни земної поверхні, кліматичних умов та погоди (зокрема, хмарності, дощу, штормів та піщаних буревіїв…), рельєфу місцевості (гори, стан поверхні моря…), харакеру рослинності (дерева тощо), техногенних перешкод (високі будівлі…), а також залежить від його потужності, розміру антени, режиму роботи радара (приміром, здатність радара сканувати 360 градусів довкола його розташування) і цілої низки інших факторів.

Словом: радар може виявити ворожий літак (якщо він потрапить у радіус дії радару), але може і не виявити нічого.

Єдине, що можна сказати напевно, – це те, що будь-який радар, який вмикається нині на території України чи західної Росії, стає видимим для цілої системи ворожих засобів радіотехнічної та сигнальної розвідки. І що найгірше: жоден із цих радарів ніколи не зможе виявити напевно, ким було виявлене його випромінювання.

Це – щось на кшталт “Правила №1”, і саме тому можна стверджувати, що в основі сучасної повітряної війни лежить іронія, яка полягає в тому, що щорічно на розробку дедалі більш витончених радарних систем витрачаються мільярди, – і стільки ж витрачають на розробку літаків та озброєнь, які радари не зможуть виявляти. І разом з тим, під час бою всі намагаються майже не вмикати радари та покладаються на них мінімально.

… і все це зовсім не означає, що радарами не користуються взагалі. Цілком навпаки: і це “справді дотепна” й “дуже цікава” тема для розмови…

Оригінал – тут, повний переклад на телеграм-каналі "Аналітика: переклади і першоджерела".

повітряна війна ППО війна технології радари авіація

Знак гривні
Знак гривні