Протидія пропаганді з РФ. Школярі з Хмельниччини перемогли у міжнародному конкурсі про єврейські кладовища

Ліцеїсти з Хмельниччини перемогли у міжнародному конкурсі “Місцеві єврейські кладовища як джерело до вивчення локальної історії”, ініційованому Європейською ініціативою зі збереження єврейських кладовищ та організацією Centropa.

Про це повідомляє Поділля News.

Учні Городоцького ліцею №1 (кураторка проєкту – вчителька історії Жанна Максімова) здобули перемогу, створивши електронну брошуру-путівник «Єврейський некрополь Городка. Історичні загадки та кам’яні звірі». Путівник присвячений старовинному єврейському цвинтарю (XVIII-XX ст.) в місті Городок.

gorodok-konkurs-buklet-03.webp

Обкладинка путівника

"Те, що наша робота перемогла у міжнародному конкурсі, для нас стало повною несподіванкою, – каже учасниця проєкту, учениця 11-а класу Городоцького ліцею №1 Юлія Кукса. – Адже нам довелося боротися за перемогу не лише зі школярами, а й зі студентами університетів. У тому числі – з історичних факультетів. А це зовсім різні вагові категорії".

gorodok-konkurs-buklet-07.jpg

За словами школярів, які брали участь у проєкті, їхня перемога була б неможливою без допомоги співробітника Городоцького краєзнавчого музею Павла Залуцького, який виступав консультантом проєкту. У березні цього року він загинув у боях під Бахмутом. Учні ліцею №1 присвятили йому свою роботу.

gorodok-konkurs-buklet-01.webp

Як розповів керівник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Олег Федоров, діти зацікавилися єврейською спадщиною Городоччини після відвідини присвяченої традиційному єврейському мистецтву виставки, яку організував краєзнавчий музей.

"Наш музей яскраво показав, що музейна діяльність – це не лише демонстрація цікавих експонатів. Це ще й можливість впливати на суспільство. Взяти, для прикладу, ось цю історію зі школярами. Що вони раніше знали про історію, культуру та звичаї євреїв Поділля? Та нічого! Але завдяки організованій музеєм культурно-мистецькій акції все змінилося та вилилося у дію – дослідження старовинного єврейського некрополя. І, як підсумок, – перемога у конкурсі", – розповів Федоров.

Усього участь у конкурсі “Місцеві єврейські кладовища як джерело до вивчення локальної історії” взяли представники семи країн (Грузія, Литва, Угорщина, Молдова, Польща, Румунія, Словаччина та Україна). Майже половину з усіх представлених на конкурс робіт створили саме українські діти. До конкурсу долучилися представники майже усіх регіонів України (крім окупованих Росією територій та зони бойових дій). Одна робота надійшла із практично прифронтового Павлограда.

Учні Городоцького ліцею №1, які перемогли у конкурсі, отримали подарунковий сертифікат у 250 євро на закупівлю електронного обладнання для школи.

євреї України конкурс хмельниччина локальна історія

Знак гривні
Знак гривні