Хто стоїть за легіоном "Свобода Росії" і що планують російські добровольці, – NYT

Легіон "Свобода Росії" взяв на себе відповідальність за рейд на території РФ, і один з його членів каже, що це лише початок, пише The New York Times. Наводимо переклад статті видання.

Бійці, які взяли на себе відповідальність за штурмові дії поблизу українського кордону в Бєлгородській області Росії, є членами добровольчого підрозділу, що складається з російських громадян, які воюють разом з українськими військами проти власної країни.

Легіон "Свобода Росії" (ЛСР), як називають цей добровольчий підрозділ, був створений у серпні минулого року, щоб дати можливість росіянам, які виступають проти війни Кремля в Україні, взяти до рук зброю і воювати пліч-о-пліч з українцями. Бойові дії цих антикремлівських російських добровольців обмежувалися переважно лінією фронту в Україні, здебільшого в Бахмуті та його околицях.

Читайте також: Які рухи у РФ працюють на підрив режиму і влаштовують диверсії

Ситуація змінилася цього тижня, коли група оголосила, що її бійці разом з росіянами з іншого угруповання під назвою "Російський добровольчий корпус" перетнули кордон і "звільнили" кілька населених пунктів на території Росії. У вівторок ЛСР заявив, що бої в Бєлгородській області тривають, хоча міністерство оборони Росії заявляє, що всі бійці, які не загинули, були відкинуті назад в Україну.

"Це перша операція Легіону на території Росії, і в майбутньому масштаби наших дій будуть тільки збільшуватися", – сказав російський боєць з позивним "Цезар", який брав участь в операції.

"Російський добровольчий корпус", який заявив, що приєднався до легіону "Свобода Росії" в операції цього тижня, взяв на себе відповідальність за попереднє, більш обмежене вторгнення в Росію в березні.

Участь українських військових в операції не є очевидною. Легіон "Свобода Росії" діє під егідою Інтернаціонального легіону оборони України – бойової сили, до складу якої входять підрозділи, що складаються з американських і британських добровольців, а також білорусів, грузинів та інших. Він перебуває під контролем Збройних сил України, а командують ним українські офіцери.

23ukraine-briefing-belgorod211-jumbo-v3.webp

Солдати легіону "Свобода Росії" тренуються в Київській області в лютому. Фото: Лінсі Аддаріо для The New York Times

Високопоставлений український чиновник, який говорив на умовах анонімності, щоб розкрити деталі місії в Росії, заявив, що українські військові діяли в основному в ролі підтримки, захищаючи український кордон в цьому районі на випадок російської контратаки. Жоден український боєць не заходив на російську територію, сказав чиновник.

Підрозділи, які брали участь в операції, зазнали втрат, але не настільки значних, щоб вплинути на їхню боєздатність. Він не надав жодних інших подробиць.

Читайте також: Що відбувається у Бєлгородській області РФ: версії, реакції, наслідки

Донедавна легіону "Свобода Росії" приділялося мало уваги, частково для того, щоб захистити солдатів та їхні сім'ї від репресій з боку Росії, але також і через небажання України висвітлювати звитягу солдатів, чия батьківщина вбила так багато українців.

За словами офіційних осіб, кілька сотень росіян були розгорнуті на лінії фронту на сході України, але українські військові не розголошують точну кількість росіян, які воюють на українській стороні.

Мотивація росіян, які воюють за Україну, різна. В інтерв'ю на початку цього року деякі з них говорили, що вони вже жили в Україні, коли почалася війна, і відчували потребу захищати свою прийняту батьківщину. Інші, часто не маючи військового досвіду, перетнули кордон України після початку війни та записалися воювати.

За словами російських солдатів, вступити в лави оборонців України непросто. Після заповнення докладної заяви вони проходять кілька раундів перевірок і проходять поліграф. Недовіра серед українців висока. За словами українських офіційних осіб, було кілька спроб російських розвідників проникнути в легіон "Свобода Росії".

У вівторок представник міністерства оборони Росії заявив, що російські добровольці були відкинуті назад і що десятки з них були вбиті.

Але Цезар повідомив, що бої тривали протягом усього дня у вівторок і що рота російської піхоти була знищена. Його твердження не вдалося підтвердити незалежними джерелами. Високопоставлений український чиновник сказав, що військові очікують підтвердження, в тому числі відео з безпілотників, про долю російської піхотної роти.

"Метою операції, розпочатої вчора, було створення демілітаризованої зони між Росією й Україною, ліквідація бойовиків, які служать режиму Путіна, і демонстрація народу Росії, що можна створювати опір і боротися проти режиму Путіна всередині Росії, – написав Цезар. "Ці цілі були успішно досягнуті".

РДК легіон Свобода Росії спротив у рф російські добровольці

Знак гривні
Знак гривні