Українські пілоти готуються опановувати F-16: у Польщі підтвердили готовність до навчань

У польському уряді підтвердили інформацію про навчання у Польщі українських пілотів на літаках F-16.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на джерела в польському уряді.

“Так, це правда”, – повідомило джерело, відповідаючи на запитання, чи підтверджують у Польщі слова високого представника ЄС Жозепа Борреля про початок тренування українських пілотів на F-16 у кількох країнах, зокрема Польщі.

В уряді РП зазначили, що офіційна інформація з цього приводу буде трохи згодом.

Напередодні Жозеп Боррель заявив, що нарешті тренування українських пілотів для F-16 розпочалося у кількох країнах. Відповідаючи на запитання журналістів, про які саме країни йдеться, Боррель сказав, що, наприклад, у Польщі, та утримався від подальших коментарів.

Chilean_F-16_MLU.jpg

Фото: Wikipedia

Доповнено

Пізніше міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що Варшава "готова навчати українських пілотів на літаках F-16", але уточнив, що таке навчання ще не розпочалося. "Я запропонував, щоб такі навчання були зараховані як частина тренувальної місії ЄС, яка здійснюється в Польщі", – додав Блащак.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат теж заявив в ефірі національного телемарафону, що зараз триває процес підготовки, але навчання українських льотчиків на багатоцільових винищувачах F-16 ще не розпочалося.

"Ще триває процес підготовки людей до того, щоб розпочати це навчання. Є передові групи, які виїхали в країни, які можуть надати нам майданчики для навчань. Вивчається, як буде проходити цей процес. Самих пілотів (в цих країнах – ред.) ще немає.

На сьогодні ми маємо надзвичайно гарні новини, що вже фактично є авіаційна коаліція, низка країни буде готувати (українських) пілотів, деякі вже готові передавати нам винищувачі. Старт дано, рішення, що Україна матиме саме F-16, є. Далі вже технічні моменти, процеси. Представники Повітряних сил постійно на контакті з нашими партнерами, вивчається момент, коли і які групи в які країни поїдуть на навчання, і які будуть часові терміни", – цитує Ігната УП.

Нагадаємо, що Сполучені Штати вважають пріоритетним завданням забезпечити Україну літаками F-16, це почне реалізовуватися у взаємодії із союзниками та партнерами вже у найближчі місяці.

F-16 україна-польща військові навчання західні літаки

Знак гривні
Знак гривні