Що засвідчили злиті в мережу секретні документи про контрнаступ ЗСУ

ТЕКСТИ зібрали основну інформацію про масштабний витік даних щодо контрнаступу ЗСУ, версії розслідувачів та експертів щодо їхньої справжності/фейковості й те, що засвідчує цей гучний і заплутаний епізод інформаційної війни.

Що відомо про витік

Про існування документів у публікації 6 квітня вперше повідомила американська газета New York Times після того, як днем раніше низка російських Telegram-каналів поділилися п'ятьма фотографіями файлів, пов’язаних з російсько-українською війною.

Зокрема, NYT написала, що в Twitter і Telegram з'явилися засекречені військові документи про підготовку контрнаступу України. Видання додало, що зараз Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів.

Військові аналітики заявили NYT, що частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї та військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. Водночас, за словами експертів, деякі розділи в матеріалах, вочевидь, були змінені. Передусім йдеться про інформацію про втрати з обох боків в російсько-українській війні.

Як повідомляє NYT, документи не містять конкретних планів бойових дій – як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. Однак у матеріалах, наприклад, йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

Невдовзі з'явилася реакція України на витік документів. Представник ГУР МО Андрій Юсов заявив, що Україна чекає від Пентагону офіційних коментарів щодо опублікованих у мережі нібито документів США та НАТО про підготовку контрнаступу України, але вже зараз можна говорити про те, що документи є підробкою та спецоперацією російських спецслужб.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк також заявив, що матеріали про підготовку українського контрнаступу є фальшивкою, створеною російською розвідкою.

Американські посадовці на умовах анонімності повідомили агенції Reuters, що за витоком кількох секретних американських військових документів, які нібито свідчили про підготовку до весняного контрнаступу Україні, стоять Росія або проросійські елементи.

7 квітня, наступного дня після того, як високопосадовці адміністрації Байдена заявили, що розслідують можливий витік засекречених українських військових планів, стався новий, масштабніший витік інформації.

NYT написало, що в соціальних мережах з’явилася нова порція секретних документів, "які, як видається, детально описують секрети американської національної безпеки від України до Близького Сходу та Китаю".

"Масштаб витоку — аналітики кажуть, що, можливо, було отримано понад 100 документів — разом із конфіденційністю самих документів може завдати величезної шкоди, заявили офіційні особи США", — написало американське видання.

Водночас розслідувачі Bellingcat встановили, що секретні документи США щодо війни в Україні були поширені ще 1 і 2 березня на платформі Discord під назвою WowMao, однак першоджерело може бути ще більш раннім. Також вони з’ясували, що принаймні один файл був "грубо відредагований".

"Дивно, але канали Discord, на яких були розміщені документи, датовані березнем, були присвячені комп'ютерній грі Minecraft і фандому філіппінської YouTube-зірки. Потім вони поширилися на інші сайти, такі як іміджборд 4Chan, а в останні дні з'явилися в Telegram, Twitter, а потім і в найбільших медіавидавцях по всьому світу", — пишуть розслідувачі Bellingcat.

"Жоден з документів, які бачили Bellingcat, не був відсканований, а радше сфотографований. Низка предметів на задньому плані світлин вказує на те, що принаймні деякі з документів були сфотографовані в одному місці.

Зміст переданих документів дуже різноманітний, деякі теми включають карти гарячих точок в Україні, графік постачання західних боєприпасів в Україну, а також карти й каталоги українських засобів протиповітряної оборони — в тому числі календар витрат боєприпасів", — розповіли розслідувачі.

Вони встановили, що 5 квітня документи почали поширюватися через проросійські телеграм-канали, причому перша версія, знайдена Bellingcat, з'явилася в телеграм-каналі "Donbass Devushka" о 21:29 за українським часом. Цей допис містив чотири зображення, а невдовзі після нього з'явився ще один допис із ще одним зображенням.

Що засвідчили злиті документи безвідносно до їхньої справжності

Як пише CNN з посиланням на джерела, через витік секретних американських документів Україна вже змінила деякі свої військові плани.

Видання зазначає, що ці матеріали демонструють те, як США шпигують як за союзниками, так і за супротивниками, що глибоко стурбувало американських чиновників, які побоюються, що такі викриття можуть поставити під загрозу чутливі джерела і скомпрометувати важливі міжнародні відносини.

Військовий експерт Стефан Коршак пише, що поки що не можна впевнено стверджувати, що документи, які просочилися у першому зливі (його аналіз не охоплює другий, масштабніший витік — ред.), є справжніми, однак є чимало ознак того, що це не підробка (окрім файлу, де містяться дані про втрати) і що вони дають чимало приводів для роздумів.

"Ми достеменно не знаємо, скільки сторінок брифінгу було розкрито, але важко повірити, що той, хто сфотографував роздруковані слайди на смартфон, вибрав лише ці сторінки для передачі, тож можна припустити витік всього документа і ланцюжка його поширення. Сам факт того, що про внутрішнє розслідування було повідомлено фактично в той момент, коли документи потрапили у відкритий доступ, дуже сильно натякає, що американці знали про витік вже деякий час, але тепер, коли новина про нього просочилася, офіційною лінією стала фраза "ведеться розслідування". Це надає певної довіри аргументу Подоляка про те, що оприлюднення цих матеріалів мало на меті посіяти розбрат і недовіру між країнами НАТО, але не дуже підтверджує його твердження про те, що вони не справжні", — зазначає Коршак.

"Я схильний припускати, що документи справжні, але буду радий розглянути докази того, що це не так. Водночас очевидно, що подекуди на деяких телеграм-каналах зображеннями маніпулювали, щоб створити враження, що українські втрати особового складу, на думку американців, значно перевищують російські втрати. Можна сперечатися про масштаби, але оскільки навіть російські пропагандисти визнають, що їхні втрати більші, ніж українські, я думаю, можна з упевненістю сказати, що принаймні деякі зображення були сфальсифіковані. Питання, звичайно, в тому, чим ще маніпулювали, а чим ні", — пише військовий експерт.

0_x3sibae-LhSz41-N.jpg

Файл, який експерти називають підробкою. На одному зі слайдів документа повідомляється, що на війні загинули від 16 до 17,5 тис. російських військових, тоді як Україна нібито втратила від 61 до 71,5 тис. військовослужбовців. "Ніхто – навіть росіяни – не вірить, що українські втрати в чотири рази перевищують російські, але краса фотошопу в тому, що вам не треба дбати про реальність, ви можете її створити", – іронізує щодо цього Коршак.

Коршак зазначає, що, окрім явно підробленого файлу про втрати, інші документи дають інформацію, яка збігається з оцінками OSINT-аналітиків і експертів: "Загалом, ці документи збігаються з попередніми оцінками: бронетанкове контрнаступальне угруповання ЗСУ з 9-12 бригад, яке майже напевно буде використовуватися більше як тактична і маневрова бойова сила, ніж як сила прориву. Я думаю, що досить імовірно, що кілька найкращих регулярних бригад, які давно служать і мають добру бойову репутацію, і які, схоже, не перебувають на передовій або мають обмежений склад військ на лінії фронту, також візьмуть участь у мобільній частині наступу. Бригад, з яких Залужний може вибирати, більше, ніж кілька, і якщо заяви міністра оборони Резнікова були точними, то контрнаступ буде розпочато на кількох напрямках".

Щодо злитої інформації про те, як організовані війська для контрнаступу Коршак зазначає: "Ми не знаємо, чи те, як сформовані ці підрозділи, насправді є тим, що планують зробити українці, чи, можливо, найкращим припущенням деяких офіцерів Пентагону, які мали скласти презентацію. Однак армії люблять шаблони, і слайди брифінгу мають всі ознаки штабної системи, яка намагається знайти сенс і логіку у величезній кількості рухомих і не завжди добре скоординованих частин. Підозрюю, що більшість полковників ЗСУ посміялися б над розкладкою техніки й сказали б щось на кшталт "ЗСУ ніколи не були настільки організованими".

Стефан Коршак підсумовує: "Якщо припустити, що наведені дані є достовірними, то тепер ми можемо з певною впевненістю стверджувати про деякі речі, про які ми здогадувалися раніше:

У фрагменті використано матеріали з УП.

документи витік даних інформаційна війна дезінформація

Знак гривні
Знак гривні