Міфи щодо впровадження Е-рецепта: що насправді змінюється

30 березня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в Україні з квітня рецептурні ліки можна буде купити й за електронним рецептом, а не лише паперовим. МОЗ нагадало, що 60% препаратів на полицях українських аптек відпускають виключно за призначенням лікаря. Список цих препаратів міністерство не розширювало, тобто різниця в тому, що тепер рецепт може бути не лише паперовим, а й електронним.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький відповів на найпопулярніші запитання щодо впровадження Е-рецепта, які виникли в суспільстві.

Міф №1: на всі ліки буде потрібен Е-рецепт.

Ні, зміни стосуються лише рецептурних ліків. Вони становлять приблизно 60% від загальної кількості зареєстрованих в Україні медичних препаратів. До них зокрема входять: антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, кроворозріджувальні препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання. Саме тому призначати їх має тільки лікар. Впровадження електронного рецепта – це одна із євроінтеграційних вимог.

Міф №2: рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за Е-рецептом.

Ні, на час воєнного стану ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом.

Міф №3: якщо у закладі немає світла, то не зможу отримати рецепт на ліки.

За відсутності світла лікар випише пацієнту паперовий рецепт.

Міф №4: під час війни зміни не на часі.

Рецептурні ліки завжди відпускалися за призначенням лікаря. З квітня додається лише новий, більш зручний електронний інструмент – Е-рецепт. На період дії воєнного стану буде діяти виняток на придбання рецептурних ліків в аптеках, які перебувають в місцях, де ведуться активні бойові дії. Такі аптеки в разі потреби можуть відпускати рецептурні ліки, за винятком наркотичних препаратів, сильнодійних та отруйних речовин без рецепта лікаря.

Міф №5: волонтери не зможуть закуплять ліки для потреб воєнного часу.

Волонтери, благодійники, підрозділи ЗСУ та військові адміністрації зможуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистриб’юторів, і для цього не потрібен рецепт.

Міф №6: запис до лікаря можливий на декілька днів наперед, тому неможливо буде отримати ліки вчасно.

При погіршенні самопочуття потрібно обов’язково звернутися до лікаря. У разі екстрених ситуацій також пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Наприклад, пацієнтам із хронічними захворюваннями не потрібно кожного разу йти на прийом до лікаря. Повторні рецепти на ліки пацієнт може отримати дистанційно.

Міф №7%: вимушені переселенці не зможуть отримати ліки, адже не мають доступу до свого сімейного лікаря.

Під час воєнного стану отримати Е-рецепт можна без декларації із сімейним лікарем. Також пацієнт може звернутися до будь-якого лікаря за місцем перебування.

Міф №8: сімейні лікарі почнуть призначати лише дорогі ліки.

Е-рецепт містить лише діючу речовину. Тобто пацієнт сам приймає рішення щодо того, який купити препарати відповідно до наявності коштів. Ні лікар, ні фармацевт не мають впливати на вибір.

Міф №9: з квітня буде неможливим придбати ліки проти тиску, знеболювальні, для лікування серцево-судинних захворювань, зокрема «корвалол».

Особливо активно в соціальних мережах обговорюють питання: чи можна буде придбати в аптеці, як і раніше, «корвалол»? Пишуть, що бабусь, які особливо переймаються наслідками ворожих обстрілів, змусять йти на прийом до сімейного лікаря за рецептом. Насправді «корвалол» відпускається без рецепта, тому він залишається доступним у кожній аптеці без призначення лікаря. А на ті ліки, які підлягають відпуску за рецептом лікаря (це можна перевірити в інструкції до препарату), дійсно потрібен або електронний, або паперовий рецепт. Але це не нова норма, рецептурні ліки й раніше відпускалися за рішенням лікаря.

Міф №10: у звичайній аптеці не можна буде купити ліки для тварин.

Насправді додаткових змін щодо відпуску ліків для тварин не запроваджується. Як і раніше, ви зможете придбати лікарські засоби для тварин в аптеці за ветеринарним паперовим рецептом.

медицина моз здоров'я рецептурні ліки

Знак гривні
Знак гривні