ФСБ затримала журналіста WSJ Гершковича. Йому "шиють" шпигунство: деталі справи

Лефортівський районний суд Москви заарештував кореспондента Wall Street Journal Евана Гершковича. ФСБ звинуватила його в зборі відомостей, що становлять держтаємницю, повідомляє "Медиазона".

Стосовно журналіста порушено кримінальну справу за статтею 276 КК РФ («Шпигунство»). Покарання за цією статтею передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі

31-річний Еван Гершкович — громадянин США, який кілька років живе в Москві. Він працює в московському бюро The Wall Street Journal, у нього є акредитація МЗС РФ. Гершкович пише матеріали на теми, пов'язані, зокрема, з російською політикою, війною в Україні та ПВК Вагнера.

im-753992.jpg

Еван Гершкович. Фото: The Wall Street Journal

ФСБ затримало журналіста в Єкатеринбурзі. За інформацією "Медузи", у межах написання репортажу для Wall Street Journal Еван Гершкович, крім Єкатеринбурга, відвідував Нижній Тагіл, де розташований "Уралвагонзавод". Пізніше свердловський депутат розповів, що Гершкович запитував його про ставлення людей до "ПВК Вагнера" і роботу промислових підприємств.

The Wall Street Journal заявила, що "категорично відкидає" звинувачення ФСБ щодо свого журналіста і вимагає його негайного звільнення. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що «стривожена» затриманням Гершковича. На думку організації, це виглядає як «захід у відповідь» на роботу репортера з розслідування діяльності ПВК Вагнера.

На підтримку Гершковича виступили його колеги-журналісти. «Еван Гершкович — дуже добрий і хоробрий журналіст, а не шпигун, заради всього святого. Це пряма атака на всіх іноземних кореспондентів, які все ще працюють у Росії. А це означає, що ФСБ зірвалася з повідця», — написав у твіттері журналіст та дослідник спецслужб Андрій Солдатов.

«Мій друг і абсолютно професійний журналіст Еван Гершкович був затриманий ФСБ за сфабрикованим звинуваченням у шпигунстві. Журналістика – це не злочин. Еван має бути негайно звільнений», – заявив журналіст The Guardian Пітер Сауер.

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" вважає, що затримання Гершковича — це відплата за його роботу над розслідуванням діяльності "ПВК Вагнера"

Засновник видання Bellingcat Еліот Гіґґінс та правозахисники проєкту Gulagu.net припустили, що приводом для затримання журналіста Wall Street Journal могла стати потенційна можливість обміняти його на ув'язнених із Росії, засуджених в інших країнах.

Як зазначає CNN, Гершкович став першим американським журналістом, затриманим у Росії за звинуваченням у шпигунстві, з 1986 року.

"Затримання Гершковича і звинувачення у шпигунстві означають, що справа, ймовірно, стане дипломатичним питанням високого рівня", – зазначає WSJ.

росія-сша війна медіа рашизм путінізм

Знак гривні
Знак гривні