Росіяни змінили тактику обстрілів. Як боротися з новою загрозою – авіабомбами

Росія стала рідше масовано бити ракетами по всій Україні. Але почала застосовувати авіабомби, б'є Х-31П, реактивними системами, С-300 та "шахедами". Як протидіяти новій тактиці росіян, розповіли Liga.net спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат і головний редактор Defense Express Олег Катков. Наводимо ключові висновки експертів.

"У росіян досить багато бомб ФАБ-500, які можна переобладнати в планерувальні. І робити щось на зразок тих бомб, які застосовуємо ми. Це нова загроза, ми шукаємо способи їй протидіяти", – пояснює Ігнат.

За його словами, Росія почала використовувати планерувальні авіабомби – сучасніші з вагою 1500 кг (УПАБ-1500Б) та більш поширені 500-кілограмові. Вони мають велику бойову частину: для порівняння, у Shahed-136 вона до 50 кг.

РФ робить ці авіабомби на кшталт західних JDAM, які використовує українська сторона, каже головред військового порталу Defense Express Олег Катков. Для цього звичайні авіабомби (зокрема старі ФАБ-500) обладнують крилами та системою наведення.

Перевага над крилатими ракетами – дешевизна, швидкість виробництва та велика кількість у росіян ФАБів.

Речник ПС ЗСУ пояснює, що основна проблема полягає в тому, що російські літаки скидають їх, не заходячи в зону дії української ППО. Наприклад, за 50+ км від кордону, як це відбувається у Сумській області.

"Наші бомби мають меншу бойову частину, але вони високоточні. А російські бомби зазвичай влучають у житлові будинки, – каже Ігнат. – РФ завжди робила ставку не на точність, а на масовість застосування. Тому планерувальні бомби несуть загрозу багатьох жертв серед цивільного населення".

Від російських авіабомб вже двічі постраждало прикордонне Білопілля на Сумщині. У ніч на 24 березня по місту випустили 11 авіабомб, на 28 березня – ще одну.

Також авіабомби можуть загрожувати українським військовим на фронті. Наприклад, росіяни можуть бити по опорних пунктах та пунктах зв'язку, розташованих за 10-15 км від лінії зіткнення.

Потенційно боротися з ними можна за двома напрямками.

З носіями. Завдання – відтіснити російську авіацію: тобто розширити за межі кордону та лінії фронту зону, у якій бояться літати літаки РФ. Теоретично для цього є такі варіанти:

Блокування виробництва бомб. За словами Каткова, зараз за залишками авіабомб у Білопіллі належить з'ясувати, які компоненти використовують росіяни. А далі – працювати із західними партнерами, щоб перекрити канали постачання обладнання.

ППО авіабомби обстріли міст авіація рф

Знак гривні
Знак гривні