Які цілі ставить український наступ, що може стати початком кінця цієї війни (ПОГЛЯД)

Мік Раян – австралійський генерал-майор у відставці, який відповідав за весь військовий вишкіл та військову освіту в Австралії, досліджує цілі майбутніх наступальних операцій ЗСУ, оскільки вони є відправною точкою для стратегії й оперативного планування. Наводимо переклад треду.

За останні два місяці Росія здійснила низку наступальних операцій на сході України з метою захоплення території та послаблення українських збройних сил.

Незабаром настане черга українців відновити наступальні операції. Важливо дослідити цілі цих наступальних операцій, оскільки ті, хто їх планує, повинні будуть збалансувати численні політичні, стратегічні та військові завдання для майбутніх атак на російські війська.

За таких обставин мета є життєво важливою. Вона є відправною точкою для стратегії й оперативного планування. Але вона також гарантує, що ті, хто братиме участь у цих наступальних діях, розуміють, чому вони це роблять.

Солдати завжди виконують накази. Але саме мета надихає їх, створює підґрунтя для надзусиль і часто є причиною того, що так багато з них віддають на полі бою свою "останню міру відданості".

337863101_677925454133362_1110569360002879578_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Які цілі майбутніх наступів України можна окреслити?

По-перше, Україна хоче перехопити ініціативу у цій війні. Наступальні операції ЗСУ в Харкові та Херсоні перехопили ініціативу у росіян і змусили їх перейти до оборони на початку зими.

Однак через низку причин, включно з повільним надходженням західної військової допомоги та введення російських мобілізованих військ, український імпульс вичерпався протягом різдвяно-новорічного періоду.

Тепер, коли росіяни набрали певної динаміки завдяки своєму наступу на сході, українці будуть прагнути переломити її та відновити свою перевагу на полі бою.

Тим самим українці демонструють росіянам, що ніщо з того, що вони роблять, не може зруйнувати українську рішучість. У цій битві волі важливим завданням українських наступальних дій буде знищення російського морального духу.

Читайте також: Мік Раян: українці виявилися майстрами війни 21 століття, у них є чому повчитися

Україна захоче донести до всіх загарбницьких окупаційних російських військ, що їхні дні в Україні злічені. Цей психологічний аспект наступальних операцій дуже вагомий.

Українці також хочуть повернути свою територію. Це очевидна і важлива мета, про яку постійно говорить президент Зеленський у своїх промовах.

Значна частина сходу та півдня України залишається під російською окупацією. Для тих, хто перебуває на окупованих Росією територіях, українські наступальні дії дають промінь надії на те, що незабаром настане їхня черга на визволення.

Інша очевидна мета наступальних дій – продовження деградації ЗС РФ. Українці захочуть знищити якомога більше російської армії, але це підпорядковано відвоюванню території.

До того ж українські наступальні дії також стануть важливим сигналом для Заходу про те, що ЗСУ здатні ефективно використовувати військову допомогу, надану протягом останніх кількох місяців.

Нарешті, наступальні дії мають велике значення для українського народу вдома і для тих, хто залишається біженцями за кордоном.

Наступ, розпочатий у найближчі кілька місяців, буде дуже кривавим і, можливо, не стане останнім ударом, який знищить російську армію в Україні.

Але, якщо Захід не втратить рівноваги, а українці непохитно застосують свою бойову міць проти росіян, відвойовуючи свою землю, наступ може стати початком кінця цієї війни.

стратегія деокупація визволення територій наступ зсу

Знак гривні
Знак гривні