Дата-центр TikTok заважає виробництву боєприпасів для ЗСУ в Норвегії

Один з найбільших європейських виробників боєприпасів – норвезький Nammo заявив, що його зусиллям задовольнити зростаючий попит через війну в Україні перешкоджає новий дата-центр TikTok, що монополізує електроенергію в регіоні поблизу його найбільшого заводу.

Про це повідомляє The Guardian.

Генеральний директор компанії Nammo, співвласником якої є уряд Норвегії, заявив, що заплановане розширення її найбільшого заводу в центральній Норвегії наштовхнулося на перешкоду через брак енергії. "Ми занепокоєні, оскільки бачимо, що наш майбутній ріст ставить під загрозу потреба зберігання відео з котами", – сказав Мортен Брандцег в інтерв'ю Financial Times.

Elvia, місцевий постачальник електроенергії, підтвердив, що в електромережі немає вільних потужностей після того, як вони були надані дата-центру за принципом "хто перший прийшов, той і отримав". Для того, щоб отримати додаткові потужності, потрібен час.

Утім, часу обмаль. За словами Брандцега, попит на артилерійські снаряди в 15 разів перевищує норму, і європейська промисловість боєприпасів має інвестувати 2 млрд євро в нові заводи, щоб не відставати від потреб України.

За деякими оцінками, Україна випускає від 6 000 до 7 000 артилерійських снарядів на день і стикається з дефіцитом боєприпасів після більш ніж року війни.

Лідери Європейського Союзу оголосили про програму відшкодування витрат країнам, які надають Україні артилерійські боєприпаси, з фонду в 1 млрд євро, а також про виділення додатково 1 млрд євро на збільшення потужностей з виробництва боєприпасів в усьому блоці.

Але плани Nammo щодо розширення свого найбільшого виробничого підприємства, схоже, зіткнулися з зусиллями TikTok покращити свій імідж перед обличчям зростаючої кількості заборон по всьому світу, розміщуючи дані європейців на більш локальному рівні.

TikTok бореться проти запропонованої національної заборони в США, де його вже заборонили на більшості урядових пристроїв. Уряд Великої Британії, Європейська комісія та Європейський парламент також нещодавно заборонили TikTok на телефонах співробітників через побоювання, що дані користувачів можуть бути зібрані урядом Китаю.

Намагаючись заспокоїти європейських законодавців, TikTok заявив, що почне зберігати дані європейських користувачів локально вже цього року. Компанія оголосила про плани відкрити нові центри обробки даних в Ірландії та в Норвегії.

Міжнародні технологічні та соціальні медіакомпанії стикаються з посиленим контролем за роботою величезних центрів, які використовуються для зберігання величезних обсягів даних. Ці центри споживають велику кількість енергії для живлення та охолодження серверів, на яких зберігаються фотографії, відео та інші хмарні дані клієнтів.

За оцінками Європейської комісії, до 2030 року на центри обробки даних припадатиме 3,2% попиту на електроенергію в межах блоку, що на 18,5% більше, ніж у 2018-му.

боєприпаси для зсу електроенергія TikTok норвегія

Знак гривні
Знак гривні