Військкори вимагають допустити до "червоних" зон усіх журналістів, а не лише "телемарафонців" (ВІДЕО)

Група українських військкорів записала відеозвернення, в якому виступають проти цензури та вимагають дозволити працювати в «червоних» зонах усім журналістам. Вони стверджують, що існує список медіа, які можуть це робити, а іншим це заборонено.

Про це повідомляє Детектор медіа.

Журналісти стверджують: влада дозволила працювати в «червоних» зонах лише кореспондентам телеканалів, які виробляють телемарафон «Єдині новини». Ані онлайн-медіа, ані інших каналів, які не входять у марафон, у списку немає. Про списки журналісти дізналися від тих колег, чиї імена потрапили в перелік допущених у «червоні» зони медіа. Сам документ, за словами журналістів, засекречений.

«Замість того, щоб протистояти росіянам, ми також змушені протистояти системі української влади, яка вирішила цензурувати війну. Заборона працювати в «червоній» зоні, де досі залишаються цивільні жителі. Додаткові дозволи для потрапляння в окремі місця. Створення списків журналістів, яких пускатимуть навіть у «червону» зону. І найперше — відсутність діалогу, пояснень і будь-якої аргументації», — йдеться у відеозверненні.

«Ми — кореспонденти, які висвітлюють російсько-українську війну. Ми знімаємо. Фотографуємо. Пишемо тексти і записуємо аудіоісторії. З 2014 року, а не з 24 лютого 22-го, говоримо про військових на передовій і цивільних у прифронтових містах і селах. І це для нас — більше, ніж просто робота. Це — наш внесок у майбутню перемогу України. І наша можливість помститися за тих, кого у нас назавжди забрали вороги. За 9 років російсько-української війни ми не просили у держави пільг, нагород чи страховок.

Натомість завжди й усюди наполягали на можливості виконувати свою місію. Ми маємо акредитації від Міністерства оборони. Відповідні навички й досвід. Засоби захисту. А також кредит довіри від військових, із якими співпрацюємо не один рік. Але замість протистояти росіянам, тепер ми також вимушені протистояти системі української влади, яка намагається цензурувати війну. Заборона працювати у «червоній» зоні (у якій, між іншим, досі залишаються цивільні жителі). Додаткові дозволи для потрапляння в окремі міста. Створення списків журналістів, яких пускатимуть навіть у «червону» зону. І найперше — відсутність діалогу, пояснень і будь-якої аргументації.

Основна проблема у тому, що більша частина фронту закрита для всіх журналістів. Ми розуміємо військову необхідність окремих обмежень, але наявні натепер забирають у нас змогу працювати. Наразі на фронті виникла суттєва проблема з нашою роботою, оскільки фактично у журналістів залишилася зйомка винятково артилерії та тилу. Окремі ділянки фронту залишаються повністю закритими для преси. Свобода слова є цінністю, за яку ми боремось. Фіксація війни — необхідна частина інформаційної війни та нашої інформаційної спадщини, оскільки саме на основі роботи журналістів створюється майбутня кінохроніка війни. Ми не хочемо потрапити у список «своїх». Ми мріємо, щоб в Україні взагалі не було таких списків. Ми не вимагаємо преференцій. Але вимагаємо поваги до своєї роботи та можливості й надалі її виконувати».

Журналісти, які записали відеозвернення:

Анна Кудрявцева, 5 канал;

Костантин Мельников, «Факти», ICTV

Мар'ян Кушнір, «Радіо Свобода»

Анастасія Федченко, «Новинарня»

Стас Кухарчук, «Інтер»

Юлія Кирієнко, ТСН, «1+1»

Тетяна Наконечна, «Факти», ICTV

Ігор Левенок, «Інтер»

Єгор Логінов, «Донбас. Реалії», проєкт «Радіо Свобода»

Олена Максименко, журналістка-фрилансерка

Руслан Смещук, «Інтер»

Олег Корнієнко, «Факти», ICTV

Євгенія Китаїва, 5 канал

Ольга Омельянчук, «Радіо Свобода»

Також на відео присутня Наталія Нагорна, ТСН, «1+1».

Нагадаємо, що 27 лютого Міноборони опублікувало зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 «Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану». Зокрема, змінюються правила акредитації журналістів під час воєнного стану та впроваджуються спеціальні зони для перебування представників медіа. 

20 березня командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», а днем раніше — командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»  визначили  на своїх територіях «червону», «жовту» та «зелену» зони для роботи журналістів акредитованих ЗМІ. У «червоній» зоні, куди станом на 19 березня потрапив, наприклад, Бахмут, робота акредитованих представників ЗМІ заборонена. У «жовтій» зоні, де станом на 20 березня є, приміром, Часів Яр, частина Херсона й Миколаїв, працювати можна лише в супроводі пресофіцера. Понад те, перелік планують оновлювати щотижня.

Медіарух виступив із заявою, що зонування в тому вигляді, як його запроваджено оперативно-стратегічними угрупованнями військ, «фактично унеможливлює роботу журналістів не тільки вздовж всієї лінії фронту, а і в мирних населених пунктах».

цензура війна медіа телемарафон фронт

Знак гривні
Знак гривні