Ризики у пропозиціях працевлаштування в онлайн-спільнотах українських біженців

Ми промоніторили 180 телеграм-спільнот та 13 Вайбер-чатів українців в Німеччині, Польщі та Чехії. Впродовж грудня там було опубліковано близько 32 500 повідомлень з пропозиціями роботи для українських біженців. 13763 таких повідомлень належали до онлайн-спільнот Польщі, 12161 – Німеччини, 6614 – Чехії.

Ми не зафіксували значного поширення проросійських наративів та фейків в досліджуваних повідомленнях. Однак були виявлені випадки дезінформації, навмисної омани шукачів роботи, а також випадки неповного інформування, що теж створює неприємності для українських біженців.

Що пропонують українцям

Ми зафіксували велику кількість оголошень з боку працедавців та вербувальників, котрі цілеспрямовано шукають українців для найму. Зазвичай такі вакансії стосуються фізичної роботи. Більшість пропозицій – низькокваліфікована робота з низьким рівнем оплати.

Лише близько 7500 повідомлень (~20%) містять такі слова як: “зарплата”, “заробітна плата”. Тому є вірогідність, що заробітна плата у вакансіях для українських біженців є нижчою за мінімальну у цих країнах.

Наприклад, мінімальна заробітна плата у Німеччині близько 12 євро за робочу годину. Ми виявили повідомлення, де прямо вказано, що пропонуються вакансії із заробітною платою, меншою за мінімальну німецьку: “официальное трудоустройство с зарплатой меньше минималки”.

Зафіксовано велику кількість повідомлень, де заробітна плата мінімального розміру, що вказує також на зацікавленість в українських працівниках, які будуть отримувати мінімальну заробітну плату. Хоча для інших категорій працівників вона може бути іншою.

Значна кількість повідомлень не містить детальної інформації не лише про заробітну плату, умови праці, а навіть про рід занять.

Часом працівників в онлайн-спільнотах біженців у Польщі, Німеччини, Чехії шукають для працевлаштування в інших країнах. Наприклад, в Бельгії, Нідерландах, Італії.

Оголошення про роботу в секс-індустрії

Особливу увагу хочемо звернути на доволі значну кількість оголошень, що мають на меті втягнути українських жінок в секс-індустрію – на кшталт «студия массажа ищет очаровательных девушек, которые хотят зарабатывать». Детальніше ми писали про це в розслідуванні та одному із попередніх звітів.

Шахрайство з вакансіями

Гострою проблемою для біженців є розміщення повідомлень з вакансіями, за які шахраї виманюють гроші. Питання надання вакансій за гроші дуже часто бенжетить українців з проаналізованих чатів, що свідчить про рівень загрози для біженців цього виду шахрайства: “'скиньте пожалуйста контакты агентств у кого реальные вакансии по европе без предоплат и обмана”, “дуже дякую це українські агенції так пишуть скиньте нам 250 євро після підписання контракту і ще 200 з першої зарплати 6 вакансій так відписало” , “люди таке питання хтось платив за вакансію на роботу є чесні люди чи це все кидалово”.

Зокрема, ми виявили повідомлення, в яких українці розповідали про досвід, коли шахраям вдалося виманити гроші.

Рекомендації на основі аналізу:

Рекомендується проведення інформаційної кампанії щодо того, в яких перевірених джерелах шукати вакансії для українських біженців в Німеччині, Польщі, Чехії. Інформаційна кампанія з роз’яснення прав та обов’язків робітників в зазначених країнах. Популяризація служб, які захищають інтереси працевлаштованих. Створити систему грантів для ЗМІ / блогерів / адміністраторів / модераторів, які могли би розбирати індивідуальні кейси, давати відповіді на питання, пов’язані з працевлаштуванням та порушенням трудових відносин.

робота біженці переселенці війна люди

Знак гривні
Знак гривні