Що відбувається по всій лінії фронту. Пояснює очільник воєнного департаменту "Повернись живим" Андрій Римарук

Директор воєнного департаменту фонду "Повернись живим" і колишній розвідник Андрій Римарук розповів в інтерв'ю УП про поточну ситуацію на фронті. Наводимо ключові тези.

Римарук зауважує, що тимчасом як суспільство і медіа концентруються тільки на Бахмуті, в Авдіївці Росія кидає неймовірні сили, застосовує максимум своєї зброї для того, щоб оточити місто. 

"І Авдіївка, і Бахмут синхронно рухаються до того, що можуть бути захопленими або повністю оточеними. Ворог намагається докласти максимум зусиль, щоб відрізати нам всі шляхи потрапляння в ці міста. 

Давайте згадаємо 2014-2015 роки, дорога в Донецький аеропорт називалася "дорога смерті". Відповідно, коли ми втратимо останню дорогу каналу логістики, тоді, звісно ж, буде прийнято якесь рішення на вищому військовому і військово-політичному рівні, що робити далі", – каже представник "Повернись живим". 

Андрій Римарук наголошує, що ЗСУ до останнього боротимуться за ці міста. "Чому? Відповідь дуже проста: ми не маємо права просто так віддавати свою територію. Маємо чітко усвідомлювати, що потім відвойовувати їх нам буде дуже складно, як і захоплювати зараз їх росіянам. 

Потрібно пишатися кожним військовослужбовцем Збройних сил України без винятку, адже навколо Бахмута і навколо Авдіївки ми сильно виснажуємо ворога. Щоденна статистика втрат ворога: левова частина – це околиці Бахмута й околиці Авдіївки", – пояснює він. 

За словами Римарука, паралельно не менш активно росіяни працюють зараз на Вугледарському напрямку.

"Вони намагаються так само захопити місто, йшли навіть у лобову, але успіху штурмів не було. Зараз вони, як і на Авдіївському і на Бахмутському напрямку, починають заходити з флангів.

Частина підрозділів йде у лобову, так вони відтягують увагу, але основні баталії точаться на лівому і на правому флангу цих всіх трьох міст: Вугледар, Авдіївка, Бахмут", – розповідає директор воєнного департаменту "Повернись живим".

Римарук також зазначає, що росіяни не менш активно працюють на напрямку Сватове – Кремінна. Намагаються відтиснути ЗСУ від Кремінної й не дати Силам оборони можливості там створити оперативний простір для контрнаступальних дій. 

Ексвійськовий пояснює, що Сватове – це логістичне серце ледь не всієї Луганщини, тож Росія туди буде кидати неймовірну кількість людей. 

"Якщо у росіян вийде історія з Бахмутом, а я вірю, що в них це не вийде, то вони можуть перекинути свої зусилля на Південь. 

Вже є інформація про те, що величезна кількість підрозділів виходить з тимчасово окупованого Криму і постійно проводить поки що демонстраційні дії на південному напрямку – Оріхове, Гуляйполе. Тому що це їм відкриє дорогу обійти з флангу Вугледар і направитися по напрямку Курахового. А Курахове – це вже кінець Донецької області, далі – Запорізька область. 

Тому потрібно звертати увагу на всю лінію розмежування і на кордон з Російською Федерацією", – каже Римарук. 

За його словами, найбільша загроза російсько-української війни для України – це перехід в оперативну і тактичну паузу. 

"Не можна зупинятися по ходу цієї війни. Тому що як тільки ми зупинимося, нам буде ще важче відвоювати територію. 

Не треба давати ворогу можливості будувати фортифікаційні споруди, нову лінію розмежування, яку ми отримали у 2015 році, з якою ми нічого не могли зробити ні у політичному, ні у військовому плані. І це дало можливість Росії підготуватися до повномасштабного вторгнення. 

Перехід в оперативну і тактичну паузу буде дуже великим мінусом для нас і ще більшим викликом, ніж повномасштабне вторгнення.  Нам не потрібно зупинятися. От і все", – підсумовує Андрій Римарук.

стратегія битва за донбас фронт хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні