"Найнесподіваніший крок Заходу". Російські ЗМІ дізналися, як у Кремлі сприйняли видачу ордера на арешт Путіна

Рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі видати ордер на арешт підозрюваного у воєнних злочинах Путіна було сприйнято Кремлем як «найнесподіваніший крок» Заходу.

Про це пише російське видання Медуза.

За словами джерел видання з адміністрації Путіна, російська влада виявилася не готовою до цієї ситуації.

Понад те, Кремль у 2023 році збирався просувати образ Путіна (у тому числі для внутрішньоросійської аудиторії — напередодні президентських виборів) як «борця із Заходом», «захисника країн Латинської Америки та Африки від колоніального гноблення» та «одного з головних лідерів багатополярного світу ».

Для цього потрібні закордонні поїздки, в яких Путін тепер обмежений через рішення МКС. Теоретично президента РФ можуть затримати за гаазьким ордером у 123 країнах. Джерела видання кажуть, що поки що в Кремлі не зовсім розуміють, як можна «забезпечити безпеку» російського президента в нових умовах.

«Навіть СНД перестає бути безпечним простором [для Путіна]», — констатувало одне з джерел (серед країн, які ратифікували Римський статут МКС, є, наприклад, Таджикистан).

При цьому той самий співрозмовник додав: у Кремлі сумніваються, що хтось із країн, які раніше входили до складу СРСР, може зважитися на арешт Путіна, але «десяті, соті частки відсотка [імовірності цього] завжди є». Саме затримання Путіна джерела «Медузи» вважають «неможливим» саме тому, що російський президент просто не поїде в країну, де є хоча б мінімальний ризик бути заарештованим.

Попри розв'язану РФ повномасштабну війну проти України, Путін регулярно здійснював закордонні поїздки та брав участь у форумах та самітах. Наприклад, влітку 2022-го він відвідав Таджикистан, Туркменістан та Іран, а восени — Узбекистан, Казахстан та Вірменію (при цьому після 24 лютого Путін жодного разу не виїжджав до країн Заходу).

За словами представників Кремля, такі поїздки були дуже важливими, зокрема для внутрішньоросійської пропаганди, яка, спираючись на новини про ці візити, могла розповісти громадянам, що «у Росії друзів все одно більше, ніж недоброзичливців», і країна залишається «одним зі стовпів багатополярного світу».

"Обмеження закордонних візитів працюватимуть у протилежний бік. До ордера виїзди (Путіна) поєднувалися з поїздками лідерів зарубіжних країн до Москви. Тепер підтримати таку саму частоту зустрічей не вийде — не можна постійно запрошувати всіх до себе", — зазначило одне з кремлівських джерел.

Складнощі із закордонними візитами Путіна вже почалися: у серпні 2023 року в ПАР має відбутися черговий саміт країн БРІКС; влада цієї країни 20 березня заявила, що «взяла до відома» ордер МКС.

ордер на арешт путіна воєнні злочини рф міжнародний суд путін невиїний

Знак гривні
Знак гривні