Вибухи у Джанкої: усі подробиці про свіжу "бавовну"

Вночі 20 березня в тимчасово окупованому росіянами Криму сталися вибухи. ТЕКСТИ зібрали основну інформацію про інцидент у Джанкої.

Очевидці публікували відео з місця події та повідомили, що чули звук двигунів безпілотників та стрілянину зі стрілецької зброї. Також, за їхніми словами, потужний вибух стався в районі залізничного вокзалу міста. Пізніше російські та кримські телеграм-канали повідомили, що частина Джанкоя залишилася без світла.

Окупаційна влада Джанкоя вранці заявила, що запровадила в місті режим НС міського рівня. Слідчий комітет Росії розпочав розслідування ймовірної атаки безпілотників на Крим, що сталася увечері 20 березня.

Як пише російська служба Радіо Свобода, біля Джанкоя розташований російський військовий аеродром, у самому місті та поруч розміщено ще низку військових об'єктів і залізничний вузол, який використовується російським командуванням для перекидання військової техніки та живої сили в інші частини окупованого півдня України. За версією видання, безпілотник, який вибухнув у Джанкої, може бути однією з модифікацій китайського комерційного SkyEye. Водночас Defense Express припускає, що під час атаки був застосований Mugin-5 PRO, що не є спеціалізованим військовим дроном та вільно продається, зокрема й через AliExprepess, як звичайний цивільний БПЛА.

Телеграм-канал Astra стверджує, що внаслідок вибуху постраждали залізничний вузол, зокрема локомотивне депо, будівля охорони вокзалу і склади, а також магазин. Експерти вказують, що залізнична мережа Криму побудована таким чином, що усі потяги, які прямують у Севастополь (як через кримський міст, так і з півночі), мають їхати через Джанкой, зазначає BBC Україна.

Згодом Головне управління розвідки Міноборони України повідомило про наслідки вибуху на захопленому росіянами півострові. За даними ГУР, були знищені російські крилаті ракети “Калібр” під час їхнього транспортування залізницею.

“Калибр НК” ― ракети, призначені для пусків з надводних кораблів російського чорноморського флоту. Дальність ураження такої зброї ― понад 2500 кілометрів по наземних цілях та 375 кілометрів по морських. Загадкова “бавовна” продовжує процес демілітаризації Росії та готує український півострів Крим до деокупації", ― зазначили в розвідці.

Водночас речниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що знищення російських ракет на території тимчасово окупованого Криму може стати ще одним сигналом для окупантів, що настав час виводити свої війська.

"Джанкой – це вузлова станція. І ще на початку повномасштабного вторгнення йшлося, що ураження логістики буде основним засобом впливу на переформатування розуміння ворога, що їм робити у Криму. Наразі курс вказано чітко, що їм залізницею вже необхідно виїжджати", – цитує Гуменюк УП.

Гуменюк вважає, що окупанти не будуть згадувати про знищені в Джанкої "Калібри", бо це не сприяє іміджу: "Їм треба розібратися з тим, що сталося. Вони почувалися досить спокійно, тим паче на такій відстані, і вважали, що встигнуть евакуюватися задовго до того, як почнеться реагування нашої зброї на місця серйозної дислокації".

Як повідомляє Крим.Реалії, за словами кримського активіста Рагіма Гумбатова, після вибухів у Джанкої кількість росіян, які бажають відпочивати на півострові, різко скоротиться.

Гумбатов додав, що «приліт БПЛА також є ударом по припливу інвестицій у Крим – приватний бізнес у цих умовах навряд чи інвестуватиме, залишаться лише бюджетні вливання».

Доповнено 22.03

Вибухи у місті Джанкой на півночі окупованого Криму привели до пошкодження вузлової станції. Про це повідомила речниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

"Наразі використання неможливе, і та метушня, яка навколо цього місця влучання відбувається, говорить про те, що немає ще навіть адекватного рішення, що з цим "щастям" їм робити. Але ми розуміємо, що вони будуть намагатися якнайшвидше відновити те, що пошкоджено, тому що безпосередньо залізничне сполучення - це спосіб доставки важкого озброєння і особового складу. Зусилля підтягувати їм буде потрібно. Але ми продовжуємо роботу, зокрема, з вогневого контролю для того, щоб ці зусилля були марними", – цитує Гуменюк Цензор.НЕТ.

Вона наголосила, що ця атака є "одним з елементів плану, який передує активним діям".

вибухи в криму джанкой деокупація криму бавовна

Знак гривні
Знак гривні