Росія стає васалом Китаю? Що приховано за лаштунками "антизахідної" зустрічі Сі Цзіньпіна та Путіна, – WP

Після тижнів дипломатичного галасу навколо запланованої зустрічі, президент Китаю Сі Цзіньпін приземлився в російській столиці з триденним державним візитом. Це найбільш значущий візит до Москви відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, пише WP. Наводимо дещо скорочений переклад тексту.

Підкреслюючи власну дружбу, Сі Цзіньпін і Путін різною мірою пропонують спільний фронт проти уявного спільного ворога. Сценарій зустрічі двох автократів – це сценарій єдності та обурення Заходом. У статті в китайській державній газеті People's Daily напередодні візиту лідера Китаю Путін засудив "політику США, спрямовану на одночасне стримування Росії й Китаю, а також усіх тих, хто не підкоряється американському диктату, що стає дедалі агресивнішою".

В інтерв'ю підконтрольному Кремлю агентству "РИА Новости" Сі Цзіньпін застосував тонший підхід, відштовхуючись від риторики протиставлення демократії та автократії, яку пропагують президент Байден і його західні союзники. "Не існує універсальної моделі правління і немає світового порядку, де вирішальне слово належить одній країні", – зазначив Сі. "Солідарність і мир на планеті без розколів і потрясінь відповідають спільним інтересам усього людства".

З одного боку, зустріч двох найвагоміших автократів світу свідчить про зміцнення ідеологічної осі. Обидва лідери бачать себе затиснутими конфронтаційними Сполученими Штатами, які втручаються в їхні справи; обидва обурюються тим, що Вашингтон виставляє напоказ міжнародний порядок і верховенство права, тоді як їхні державні рупори регулярно критикують американське лицемірство і подвійні стандарти; обидва мають власне бачення світового порядку, в якому нібито американська гегемонія буде зруйнована.

281798_GettyImages-1248858681_new_960x380_0.jpg

Фото: Getty Images

"Фотографії Сі та Путіна разом у Москві стануть чітким сигналом. Росія і Китай залишаються близькими партнерами, яких пов'язує спільна ворожість до Америки та її союзників", – зазначає оглядач Financial Times Гідеон Рахман.

На порядку денному – розмови про мир. Пекін, який номінально дотримується нейтралітету щодо війни Росії з Україною, нещодавно опублікував свою позицію щодо конфлікту, в якій виклав мирний план з 12 пунктів, що міг би врегулювати ситуацію. Хоча аналітики здебільшого відкинули цей документ як потурання Кремлю, Китай, одначе, позиціонує себе як потенційного посередника у майбутньому припиненні вогню. Сі приїжджає до Москви після того, як Китай успішно поклав початок відлизі у відносинах між Саудівською Аравією та Іраном – дипломатичному подвигу, на який Сполучені Штати не мали достатніх власних можливостей.

Наразі більшість зовнішніх спостерігачів налаштовані скептично. У понеділок американські офіційні особи застерегли від будь-яких китайсько-російських закликів до припинення вогню в Україні, стверджуючи, що це лише конкретизує незаконне вторгнення Росії. "Все, що це зробить... це ратифікує завоювання Росії на сьогодні", – заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі. "Це дасть Путіну більше часу на переозброєння, перепідготовку, перенавчання і спроби спланувати нові напади у зручний для нього час".

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що візит лідера Китаю, який відбувся через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за звинуваченнями у воєнних злочинах, свідчить про те, що "Китай не відчуває відповідальності за притягнення Кремля до відповідальності за звірства, скоєні в Україні", і "скоріше забезпечить дипломатичне прикриття Росії, щоб вона продовжувала скоювати ці самі злочини".

У той час як Захід прагне ізолювати Росію, важелі впливу Китаю на Москву лише зростають. Це позиція впливу, від якої російські політичні еліти застерігали перед вторгненням Путіна в Україну, але зараз вони не в змозі їй перешкодити. Деякі китайські коментатори відкидають твердження про залізний "союз" між двома країнами, вказуючи на глибшу історію суперечностей між Китаєм та Росією, а також на поточні розбіжності як з точки зору стратегічних інтересів, так і з позиції політичних стилів.

Китай і Росія можуть вважати, що "нинішній міжнародний порядок є несправедливим, нерозумним і недосконалим", – сказав Чжао Лонг, старший науковий співробітник Шанхайського інституту міжнародних досліджень, в нещодавньому інтерв'ю китайському виданню, але вони підходять до цього статус-кво помітно по-різному.

"Китай робить акцент на реформах і вдосконаленні, а не на тому, щоб починати все спочатку", – додав Чжао, маючи на увазі путінський реваншизм, що руйнує кордони. Але очевидно, що Росія вже мала імпульс до війни, сподіваючись здійснити "підривну" реконструкцію всієї міжнародної системи та міжнародного порядку. Боюся, що після цього конфлікту бажання Росії демонтувати нинішній міжнародний порядок стане ще сильнішим".

Хоча китайські чиновники та аналітики можуть тихо не схвалювати поведінку Росії, вони знайшли спільну мову з Путіним, який з необхідності зміцнює роль Росії як молодшого партнера Китаю на світовій арені. Серед іншого, через санкції Росія обмінює свою залежність від долара на залежність від китайського юаня.

"Російські лідери люблять наголошувати на безпрецедентній стратегічній співпраці між двома країнами, – пише Олександра Прокопенко для блогу Фонду Карнегі за міжнародний мир Carnegie Politika. – Проте в реальності ця співпраця робить Москву дедалі залежнішою від Пекіна".

Директор Центру Карнегі Росія – Євразія в Берліні й фахівець з китайсько-російських відносин Олександр Габуєв стверджує, що може настати час, коли Китай використовуватиме свій вплив на Кремль для отримання подальших політичних поступок, особливо в умовах, коли Захід скорочує свої економічні зв'язки з Росією. Пекін може очікувати, що в майбутньому Росія надасть йому доступ до арктичних військово-морських баз або змінить свої відносини з регіональними суперниками Китаю, такими як Індія.

"Китай задовольняється тим, що просто монетизує свої зростаючі геоекономічні важелі впливу на Росію, забезпечуючи знижки на експорт вуглеводнів і завойовуючи її споживчий ринок, – пише Габуєв в журналі Economist. – Але, ймовірно, це лише питання часу, коли Китай вимагатиме більшої політичної лояльності за свою допомогу в утриманні режиму Путіна на плаву".

союзники рф росія-китай сі цзіньпін антизахідний союз путін

Знак гривні
Знак гривні