Вийшов дослідницький фільм про російський авіаудар по драмтеатру Маріуполя (ВІДЕО і 3D-тур театром)

Центр просторових технологій презентував короткометражний дослідницький фільм «Російський авіаудар по Маріупольському драмтеатру. Частина 1: Місто в театрі» і разом зі студією Skeiron створив детальний 3D-тур театром.

Центр просторових технологій (Center for Spatial Technologies: CST) у співпраці з Forensis (міждисциплінарна дослідницька група, що займається розслідуванням злочинів проти цивільних осіб, зокрема, шляхом аналізу архітектури та ландшафту) досліджує історію театру, його трансформацію в укриття під час повномасштабної війни, російську атаку та руйнування пам’яті про неї.

Команді вдалося зібрати та проаналізувати тисячі фотографій, відео та публікацій у соціальних мережах, записати понад 100 годин розмов зі свідками. До стрічки увійшов унікальний онлайн-архів з раніше неопублікованими матеріалами з Маріуполя, сформований зі світлин, відео, цифрових "артефактів", ескізів будівлі та свідчень. Усе це можна подивитися за лінком.

Крім того, CST у співпраці зі львівською студією Skeiron створили глибинний та детальний 3D-тур Маріупольським драматичним театром у межах проєкту #SaveMariupolHeritage. "Тур було створено з використанням передової технології фотограмметрії, ми зробили зображення екстер’єру та інтер’єру театру, а потім перетворили їх на 3D-модель із картою глибини", – розповіли автори проєкту.

Докладніше з проєктом можна ознайомитися тут.

Центр просторових технологій (CST) — київський міждисциплінарний дослідницький центр. З початку повномасштабного вторгнення РФ CST зосередилися на аналізі воєнних злочинів Росії в Україні та наслідків руйнування культурних та історичних пам’яток. Основним методом їх роботи є просторовий аналіз.

воєнні злочини рф війна культура маріупольський театр документація злочинів

Знак гривні
Знак гривні