Спланована акція? Як українці у Twitter раптово "зацікавилися" російськими пропагандистами

Українські користувачі Twitter виявили, що вони раптом стали “цікавитися” російськими пропагандистами у списку інтересів їхніх акаунтів.

Першим помітив свої дивні зацікавлення користувач Діма Малєєв, написав про це твіт і закликав інших перевірити свої налаштування. Йому відповіли вже близько тисячі людей і вони обурюються, що виявили те саме.

Люди стверджують що ніколи не цікавилися Дарією Дугіною або Дмітрієм Рогозіним, проте у налаштуваннях їхнього акаунта ці персоналії позначені, як їхній "інтерес". Загалом користувачі могли виявити від 10 до 20 російських тем. Натомість українських - один, два, максимум чотири.

Можна було б припустити, що це спрацювали звичні алгоритми Twitter через засилля російських політиків в українському інформаційному просторі. Проте не у цьому випадку.

Приблизно так виглядали інтереси сотень українців вчора, які на заклик Діми Малєєва подивилися свої налаштування:

Снимок экрана 2023-03-17 165954.png

Очікувано, що обурені користувачі познімали галочки навпроти небажаного російського контенту (щоб почистити список «інтересів», потрібно зайти у налаштування, там обрати пункт про приватність та безпеку, а потім — про контент, який бачить користувач. Після цього слід познімати галочки з усього нерелевантного контенту). Наш колега теж так зробив, але разом з російськими інтересами позначив небажаними також кілька інших, які не стосувалися Росії: наприклад Boxing, Video Games.

Ось так виглядав перелік інтересів з окремими знятими позначками.

Прибрані позначки навпроти російських тем:

Снимок экрана 2023-03-17 163929.png

Прибрані позначки навпроти інших тем:

Снимок экрана 2023-03-17 164103.png

І саме після цього стається диво: якщо вийти з налаштувань і знову зайти за деякий час, усі інтереси пов'язані з російськими пропагандистами, політиками та словом Russian – зникають із переліку взагалі. Так, ніби їх ніколи й не було у вашому списку.

Наприклад, тут: жодного “інтересу” з першим словом Russian (вони розміщені за алфавітом):

Снимок экрана 2023-03-17 164432.png

Або тут: інтересів з “російськими Дмітріями” (Dmitry Medvedev, Dmitry Peskov, Dmitry Rogozin (RosCosmos) в переліку зовсім немає.

Снимок экрана 2023-03-17 164620.png

Проте звичайний процес, для загальних інтересів, виглядає так, що теми зі знятими позначками не зникають після зняття, а лишаються у вашому списку (як наприклад Boxing чи Video Games у випадку з нашим колегою, або Donald Trump на останньому скріншоті), але не активовані.

Така аномалія до російських тем у списку наводить на думку, що це була спланована акція щодо українців у Твіттері, зроблена вручну, а не природною роботою алгоритмів відстежування ваших інтересів.

Підтримка Twitter наразі не коментує обурливі пости українців.

твіттер безпека. інтернет російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні