"Історичний момент" для природи: Албанія створює перший в Європі національний парк дикої річки

Одна з останніх диких річок Європи, де мешкає понад 1 000 видів тварин і рослин, була оголошена албанським урядом національним парком, що робить Вйосу першою у своєму роді на континенті.

Про це пише The Guardian.

Річка Вйоса протікає 270 км від гірського пасма Пінд у Греції через вузькі каньйони, рівнини й ліси Албанії до узбережжя Адріатичного моря. Вільна від дамб чи інших штучних бар'єрів, вона багата на водні види та підтримує незліченну кількість диких тварин, зокрема тих, що перебувають під загрозою зникнення. Протягом багатьох років крихка екосистема Вйоси перебуває під загрозою: свого часу в регіоні планувалося побудувати до 45 гідроелектростанцій.

Але 15 березня, після майже десятирічної кампанії екологічних організацій, Вйоса була оголошена першим національним парком дикої річки в Європі. Екологи назвали це історичним рішенням, яке поставило крихітну балканську країну на передній край захисту річок.

Албанія, яка торік прийняла 7,5 мільйонів туристів, що більш ніж удвічі перевищує її 2,8-мільйонне населення, сподівається на відродження сіл у регіоні Вйоса за допомогою екотуризму.

4000.webp

Річка Вйоса поблизу міста Кесарат на півдні Албанії. Річка та три її головні притоки в країні оголошені національним парком. Фото: Нік Сент-Оґґер / The Guardian

Парк площею 12 727 гектарів має на меті забезпечити збереження Вьоси та її унікальних екосистем. Йому надано статус парку II категорії МСОП (Міжнародний союз охорони природи), що означає високий рівень захисту, подібний до дикої природи.

Парк охоплюватиме 190 км річки Вйоса в Албанії, три її головні притоки, а також деякі землі, зокрема зони, що піддаються ризику затоплення. На другому етапі будуть додані інші притоки. На відміну від природоохоронних територій МСОП, які обмежують кількість відвідувачів, це дозволить рекреаційний туризм і деякі інші види діяльності, такі як місцева риболовля, особливо для 60 000 мешканців водозбірного басейну.

Уряд Албанії розпочинає спільний з грецькою владою процес створення транскордонного парку Аос-Вйоса, спрямований на захист всієї річки на території обох країн, які в січні домовилися підписати меморандум, що визначає подальші дії.

Європа має найбільш захаращений річковий ландшафт у світі, з такими бар'єрами, як дамби, греблі та броди, яких, за оцінками, налічується понад мільйон, згідно з дослідженням ЄС, проведеним у 2020 році у 28 країнах. Така фрагментація річок впливає на їхню здатність підтримувати життя.

Ульріх Айхельманн, природоохоронець і засновник організації Riverwatch, яка є частиною кампанії "Врятуймо блакитне серце Європи", сказав: "Більшість людей у Центральній Європі ніколи не бачили дикої, живої річки, вільної від впливу людського втручання, не перенаправленої, не загаченої, не забудованої дамбами і, як наслідок, з низьким біорізноманіттям". Айхельманн висловив сподівання, що це стане прикладом для інших диких річок Європи.

Європа албанія екологія екотуризм річки

Знак гривні
Знак гривні