США шукають боєприпаси для України по всьому світу і заглиблюються у свої глобальні запаси – WSJ

Величезна потреба ЗСУ в артилерійських боєприпасах спричинила глобальний пошук боєприпасів і змусила США залучити свої запаси за кордоном, щоб допомогти Києву підготуватися до контрнаступу наприкінці весни, пише WSJ.

Оскільки деякі союзники США не бажають або не можуть надати достатню кількість боєприпасів для України, американські військові забирають боєприпаси зі своїх складів в низці місць, зокрема в Ізраїлі, Південній Кореї, Німеччині та Кувейті. У цих місцях, відомих як склади передового базування, США зберігають все – від вантажівок до перев'язувальних матеріалів – для підтримки американських сил по всьому світу.

Перше виведення боєприпасів з цих об'єктів відбулося наприкінці минулого року, повідомили офіційні особи США і Конгресу.

США надали Києву близько 160 гаубиць, які використовують 155-міліметрові артилерійські боєприпаси. США надіслали Україні понад мільйон снарядів калібру 155 мм, а союзники надали ще більше.

Конфлікт значною мірою є артилерійською війною, яка споживає велику кількість боєприпасів зі швидкістю, що дивує навіть найдосвідченіших артилеристів. За даними Міністерства оборони, українські війська використовують понад 90 000 пострілів на місяць 155-мм боєприпасів.

США зараз намагаються забезпечити Україну достатніми запасами для наступної фази війни, оскільки артилерійські снаряди допоможуть силам Києва відвоювати територію у Росії в той момент, який багато хто вважає переломним у конфлікті.

"Якщо ми не забезпечимо їх достатньою кількістю артилерії, то все це буде інтелектуальною вправою", – сказав про весняний наступ Майкл Кофман, директор з досліджень Росії в CNA.

На сьогодні значна частина боєприпасів надходить з американських військових складів, що, на думку деяких військових планувальників, призвело до надто низького рівня запасів.

Пентагон відмовився коментувати специфіку запасів, з яких він взяв боєприпаси для постачання Україні.

"Департамент має запаси, розташовані по всьому світу, і ми не вилучаємо їх без підтримки та консультацій з нашими союзниками й партнерами", – заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

США також намагаються збільшити внутрішнє виробництво, але нарощування цих зусиль займає місяці, оскільки потрібно відкрити та підготувати заводські лінії, а в деяких випадках найняти робітників. До початку війни США могли виробляти приблизно 13 000 пострілів на місяць 155-мм боєприпасів, згідно з даними армії США.

Цього року цей місячний показник підскочив до 20 000 снарядів, і США сподіваються збільшити його до 50 000 снарядів до наступного року.

Окрім власного виробництва та запасів, США шукають додаткові артилерійські снаряди для України в країнах, які володіють великими запасами або здатні виробляти великі обсяги цих боєприпасів.

Але в деяких випадках реакція була прохолодною. США намагалися переконати Південну Корею, яка володіє великими запасами артилерії, надати допомогу Україні.

Але Південна Корея, яка намагається зберігати нейтралітет у конфлікті між Україною і Росією, неохоче пішла на це, надавши лише близько 200 000 снарядів, або приблизно двомісячний запас боєприпасів, виходячи з рівня споживання в Україні, згідно з даними американських та інших офіційних осіб.

Переговори з Сеулом тривають вже кілька місяців, кажуть урядовці. Під час перших переговорів Південна Корея заявила, що не хоче, щоб її боєприпаси з'явилися на полі бою в Європі, але розгляне можливість продажу своєї артилерії США, якщо Вашингтон зможе гарантувати, що вони підуть лише на поповнення американських запасів.

За словами одного з європейських парламентарів, обізнаного з перебігом переговорів, США домовилися з Південною Кореєю про продаж 155-міліметрових боєприпасів Міністерству оборони Чехії, щоб уникнути підозр у тому, що Сеул постачає зброю Україні, влітку минулого року.

Проте ця угода зірвалася, і тоді США погодилися придбати партію з 200 000 набоїв у південнокорейського оборонного виробника Poongsan, також за умови, що вони будуть використані для поповнення внутрішніх запасів США і не будуть відправлені в Україну, за словами парламентаря. Більша угода була майже укладена в листопаді, перш ніж Південна Корея заморозила її.

За словами американських чиновників, Індія, яка також має великі запаси артилерії, чинить аналогічний опір.

Під час поїздки на Близький Схід минулого тижня міністр оборони США Ллойд Остін звернувся до Єгипту з проханням надати більше 155-мм снарядів та обладнання радянських часів, але не отримав від нього жодних зобов'язань, повідомили американські чиновники.

Остін обговорював потреби України з кожним лідером, з яким він зустрічався, в тому числі нещодавно на Близькому Сході, - йдеться в заяві високопоставленого представника оборонного відомства.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, країни, які використовують 155-мм боєприпаси, включають майже всіх членів Організації Північноатлантичного договору, союзників США в Індо-Тихоокеанському регіоні, більшість країн Близького Сходу і багато країн Південної та Південно-Східної Азії, а також Африки. Але багато з цих країн або не мають достатньо артилерії для продажу за кордон, або не хочуть бути частиною конфлікту, кажуть офіційні особи.

Але в нинішній боротьбі за артилерію залишається незрозумілим, якими запасами володіють країни, сказав Пітер Веземан, старший науковий співробітник інституту в Стокгольмі. "Інформація про запаси боєприпасів, як правило, тримається в таємниці", – пояснює він.

"У значних дискусіях про запаси боєприпасів у Європі й про те, скільки їх може бути передано Україні, я ще не бачив жодної країни, яка б надала хоча б приблизні цифри про свої реальні запаси", – додав він.

україна-сша потреби війська боєприпаси артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні