У Раді хочуть кардинально посилити повноваження міністра оборони

Верховна Рада України планує прийняти у другому читанні закон №4210 із назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони», яким хоче суттєво посилити позицію міністра оборони.

Про це повідомляє Zn.ua.

Законопроєкт був розроблений ще у 2020 році та прийнятий за основу лише 16 лютого 2022 року. Про те, що його готують до другого читання стало відомо на тлі скандалу навколо депутатки «Слуги народу» Мар’яни Безуглої, яка надала комітету національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ неправдиву інформацію про буцімто попереднє узгодження нею з ГУР МОУ редакції законопроєкту.

Згідно із порівняльної записки законопроєкту, який уже пройшов підготовку до другого читання, міністр оборони має отримати повноваження щодо затвердження Положення про Генеральний штаб Збройних Сил України та право на подання президенту кандидатури офіцерів вищого військового командування для призначення на керівні посади у Збройних Силах або їх звільнення.

Також головнокомандувач ЗСУ стане не лише підпорядкований міністру оборони, а й підконтрольний та підзвітний.

закон про міноборони - 1.png

Також у законодавчу базу хочуть внести норму, яка відсутня в чинному законодавстві, тобто надати право міністру оборони скасовувати рішення головнокомандувача ЗСУ.

Згідно із законопроєктом, «Міністр оборони України скасовує повністю чи в окремій частині акти вищого командування та органів військового управління, які суперечать Конституції та законам України».

Щоправда, як визначатиметься суперечність Конституції та чи доведеться в умовах виконання бойових завдань на приклад чекати рішення суду, не вказується.

Також у законопроєкті прописані норми, які забороняють військовослужбовцям, а особливо військовим керівникам, висловлювати свої коментарі стосовно внутрішньополітичних питань та брати участь у політичній діяльності відповідно. Зокрема, чинним військовослужбовцям хочуть заборонити балотуватися чи займати політичні посади будь-якого рівня, у тому числі у Верховній Раді України.

Водночас Верховній Раді планують надати повноваження затверджувати кандидатури військових керівників рішенням парламенту. При цьому подавати кандидатури президенту має не Головнокомандувач ЗСУ, а міністр оборони, який відповідальний за інший напрям роботи військової системи.

закон про міноборони-2.png

Також законопроєктом передбачено, що ані на посаду міністра оборони, ані його першим заступником чи заступником не може бути призначений відставний військовий, якщо з моменту його звільнення зі служби пройшло менш як п'ять років.

Ремарка Текстів: Законопроєкт у такому вигляді сприймається як суто "політичний" і викликає купу запитань, адже Міністерство оборони не повинно втручатися у справи армії, а тільки займатися її забезпеченням

міноборони законопроєкт головнокомандувач ЗСУ армія

Знак гривні
Знак гривні