Мережа російських шпигунів у Польщі: диверсанти мали зірвати постачання зброї в Україну

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський підтвердив інформацію про те, що Агентство внутрішньої безпеки (ABW) ліквідувало шпигунську мережу, яка діяла на користь Росії.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Російські агенти мали паралізувати постачання зброї та допомоги Україні. Спецслужба Польщі затримала дев'ятьох учасників мережі, шістьох з них заарештували.

Затриманих представили як іноземців з-за східного кордону. За словами Камінського, вони вели розвідувальну діяльність проти Польщі й готували диверсійну акцію за завданням російської розвідки.

Шістьом із них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Прокуратура висунула їм звинувачення за двома пунктами у шпигунстві на користь Росії та участі в організованому злочинному угрупованні. Стосовно трьох затриманих очікується пред'явлення обвинувачення.

Група здійснювала моніторинг залізничних маршрутів: виявляла, відстежувала і документувала транспортні засоби, які перенаправлялися в Україну.

"Вони готувалися до диверсійної акції, спрямованої на паралізацію постачання зброї та допомоги в Україну", – пояснив Камінський.

Після операції співробітники Агентства внутрішньої безпеки вилучили камери, електронне обладнання, а також GPS-передавачі, які мали бути встановлені на транспорті, що прямував в Україну.

Шпигунів здебільшого цікавили ділянки залізничних шляхів у Підкарпатському воєводстві. Це пов'язано з тим, що аеропорт біля Ряшева є перевалковим пунктом для військової допомоги Україні з усього світу.

За словами Маріуша Камінського, групі також було доручено здійснювати пропагандистську діяльність, спрямовану на дестабілізацію польсько-українських відносин і розпалювання ворожих настроїв щодо НАТО.

За даними ABW, шпигунська мережа отримувала винагороду на постійній основі. "Вони отримували систематичні виплати", – додав міністр Камінський, зазначивши, що справа розвивається й триває подальша оперативна діяльність служб.

диверсанти україна-польща агенти рф постачання зброї

Знак гривні
Знак гривні