Ізраїль схвалив експортні ліцензії на системи протидії безпілотникам для України, – Axios

Ізраїль нещодавно схвалив експортні ліцензії на можливий продаж систем придушення безпілотників, які можуть допомогти Україні протидіяти іранським безпілотникам, що використовує Росія..

Про це повідомляє Axios із посиланням на обізнаних ізраїльських та українських чиновників.

Видання пояснює важливість цього кроку, адже це вперше з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад рік тому Ізраїль схвалив ліцензії на експорт оборонної продукції для можливого продажу зброї в Україну.

"Ізраїль намагався не надавати військову допомогу Україні, побоюючись, що такий крок може створити напруженість у відносинах з Росією і зашкодити ізраїльським інтересам безпеки в Сирії.

Після того, як Росія почала використовувати ударні безпілотники іранського виробництва під час війни, український уряд посилив тиск на Ізраїль з проханням надати військову допомогу", – пише американський сайт.

Згідно з даними видання, ізраїльські міністри оборони Йоав Ґаллант і закордонних справ Елі Коен схвалили експортні ліцензії в середині лютого. Коен повідомив про це президенту України Володимиру Зеленському під час свого візиту до Києва 15 лютого.

"За словами ізраїльських і українських чиновників, ліцензії були схвалені для двох ізраїльських компаній – Elbit і Rafael, які розробляють системи протидії безпілотникам.

Український посадовець повідомив Axios, що делегація Міністерства оборони України нещодавно відвідала Ізраїль для презентації систем протидії безпілотникам. Однак жодних угод ще не укладено", – деталізує видання.

Системи, які Ізраїль запропонував Україні купити, використовують засоби радіоелектронної боротьби для придушення безпілотників. Системи мають радіус дії близько 40 км і можуть бути розміщені поблизу електростанцій або інших критично важливих об'єктів для захисту від безпілотників.

Ізраїльські чиновники стверджують, що схвалення експортних ліцензій не є зміною політики, оскільки системи мають оборонний характер і не можуть використовуватися як летальна зброя проти російських військових.

Високопоставлений ізраїльський чиновник повідомив Axios, що однією з причин, чому Ізраїль схвалив ліцензії, було бажання побачити, як оборонні системи працюють проти іранських безпілотників.

іранські дрони україна-ізраїль реб

Знак гривні
Знак гривні