Керівництво РФ "на найвищому рівні" схвалило агресивні дії проти американського безпілотника у Чорному морі – NBC

Керівництво РФ на "найвищому рівні" схвалило агресивні дії проти американського безпілотника MQ-9 Reaper, збитого над Чорним морем.

Про це повідомляє NBC.

Про це виданню повідомили три американських чиновники, ознайомлених з даними розвідки. Вони заявили, що найвище керівництво Кремля схвалило агресивні дії російських військових винищувачів проти американського військового безпілотника над Чорним морем у вівторок, 14 березня. Двоє з них наголосили, що план Росії був у тому, щоб збити дрон MQ-9 Reape з курсу, або вимкнути його системи спостереження.

Це був "намір російського керівництва бути агресивним під час перехоплення", – сказав один з чиновників.

Один з чиновників сказав, що він не отримував вказівок на те, що дозвіл на перехоплення дійшов аж до Путіна. Інші чиновники відмовилися надавати конкретнішу інформацію, окрім того, що наказ був "на найвищому рівні".

Три представники оборонного відомства й один чиновник адміністрації Байдена також заявили, що росіяни вже дісталися до району, де розбився MQ-9 Reaper. Росіяни активно шукають уламки за допомогою кораблів і літаків, але США не бачили жодних ознак того, що вони змогли щось знайти. Один з американських чиновників сказав, що більша частина уламків затонула в Чорному морі.

Генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив на пресконференції в середу, що уламків, ймовірно, не так багато, і зазначив, що глибина частини Чорного моря, де впав безпілотник, сягає 1,5 км.

Він повторив, що США вжили заходів для відключення програмного забезпечення на безпілотнику, щоб росіяни не змогли отримати з нього будь-яку надсекретну інформацію, якщо їм вдасться відновити його фрагменти.

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив в інтерв'ю NBC News, що росіяни навмисно намагалися наблизитися до безпілотника.

"Ми не знаємо, наскільки навмисним було саме зіткнення з безпілотником, – сказав Кірбі. – Цілком можливо, що це була просто нерозважлива, некомпетентна авіаційна дія пілота".

США заявили, що безпілотник летів у міжнародному повітряному просторі над міжнародними водами. Росія попередила США, щоб вони не наближалися так близько до її кордонів. За словами Міллі, цей інцидент є частиною моделі поведінки Росії, яка останнім часом стає дедалі агресивнішою.

росія-сша бпла чорне море агресія рф

Знак гривні
Знак гривні