Що пообіцяли надати Україні на "Рамштайні-10"

Десята зустріч у форматі "Рамштайн" пройшла на тлі підготовки наступу ЗСУ та збитого Росією безпілотника США. Партнери обіцяють не дати Путіну виснажити Україну. Насамперед йдеться про посилення ППО, боєприпаси, навчання та формування "броньованого кулака", інформує Liga.net.

У Рамштайн-10 брала участь 51 країна. За словами глави Пентагону Ллойда Остіна, представлений майже весь світ – Європа, Американський континент, Близький Схід, Індо-Тихоокеанський регіон.

Генштаб ЗСУ визначив два ключові напрями зустрічі: далекобійну зброю та системи ППО/ПРО. У день Рамштайну медійний майданчик при Міноборони Military Media Center опублікував розширений терміновий список – з ракетами для HIMARS, снарядами для танків та артилерії, мінами, авіацією та дронами-камікадзе.

Результати зустрічі вселяють оптимізм, запевняє міністр оборони Олексій Резніков. Він без деталей анонсував посилення ППО, постачання боєприпасів, навчання та формування "броньованого кулака".

Про зусилля членів Альянсу щодо якнайшвидшого надання Україні більшої кількості систем ППО, бронетехніки та боєприпасів також заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Яку зброю обіцяють

Остін перерахував раніше узгоджені партнерами плани: США на початку березня дали пакет допомоги на $400 млн, дев'ять країн зобов'язалися поставити Україні 150 танків Leopard (зокрема 10 від Швеції), партнери забезпечать бронетехнікою дев'ять бригад (зокрема бронею допомогла Словенія), зміцнення ППО продовжиться (Норвегія у співпраці зі США дасть дві системи NASAMS).

Резніков перед Рамштайном навіть заспівав (у буквальному сенсі), що чекає на "blue yellow submarine". Але цей натяк, імовірно, стосувався довгострокової перспективи та кораблів: Нідерланди пообіцяли поставити Україні два мінні тральники класу Alkmaar до 2025 року.

Проблема боєприпасів

Колишній спікер Генштабу та полковник ЗСУ Владислав Селезньов очікує, що питання боєприпасів вирішуватиметься першочергово.

"Потрібні не тільки ракети до HIMARS або Excalibur. Потрібні і звичайні речі – міни 60 мм, 82 мм, 120 мм, снаряди для радянської та натовської артилерії. Під час активних бойових дій та м'ясних штурмів росіян цей компонент відіграє значну роль", – пояснив він.

Партнери обіцяють прогрес. За словами Остіна, учасники формату Рамштайн разом шукатимуть "інноваційні рішення" для нарощування виробництва боєприпасів. А німецький концерн Rheinmetall заявив, що готовий забезпечити ЗСУ необхідною кількістю боєприпасів і просить більше замовлень від урядів союзників.

Але питання із західними літаками, навпаки, пригальмувалося. Через технічні та логістичні труднощі на швидкі постачання не розраховує глава МЗС Дмитро Кулеба, хоча й виступає за якнайшвидший початок навчання українських пілотів.

Швидше можна розгорнути МіГ-29 від країн Центральної Європи. За словами Селезньова, українські пілоти та інфраструктура готові до них, а на модернізовані винищувачі можна поставити західні ракети.

Інцидент у Чорному морі

Глава Пентагону двічі, на відкритті та закритті, починав промову не з України, а з реплік про американський безпілотник: його збив над Чорним морем винищувач ВКС РФ. Ллойд Остін обговорив ситуацію з міністром оборони Росії Сєргєєм Шойгу та зазначив, що ця подія лягає у безвідповідальну та небезпечну модель поведінки РФ.

На думку представника президента у Верховній Раді Федора Веніславського, інцидент може зіграти на руку Україні та зробити партнерів більш рішучими у питаннях військової допомоги.

"Вони точно бачать, що представники Росії в усіх сферах неадекватні, – пояснює нардеп. – Я думаю, вчорашній інцидент має допомогти у прогресі з найважливіших для України питань: інтенсифікації щодо авіації, боєприпасів, артилерії, танків".

боєприпаси західна зброя рамштайн партнери України

Знак гривні
Знак гривні