Фото дня. Телескоп "Вебба" зафіксував рідкісну прелюдію до наднової

NASA опублікувало зображення рідкісної зірки з класу Вольфа-Райє, зроблене космічним телескопом імені Джеймса Вебба в червні 2022 року. За допомогою потужних інфрачервоних інструментів "Вебб" показав зорю WR 124 – одну з найяскравіших і наймасивніших зірок, що міститься на відстані 15 000 світлових років у сузір'ї Стрільця – у безпрецедентних деталях.

"Масивні зорі пробігають через свій життєвий цикл, і лише деякі з них проходять коротку фазу Вольфа-Райє перед тим, як стати надновою, що робить детальні спостереження Вебба за цією рідкісною фазою дуже цінними для астрономів. Зорі Вольфа-Райє перебувають у процесі скидання своїх зовнішніх шарів, що призводить до появи їхніх характерних ореолів газу і пилу", – розповіли у НАСА.

stsci-01gtyana7snwzaftfrdhqb8chd (1).png

Зображення: НАСА

Зірка WR 124 у 30 разів масивніша за Сонце і на сьогодні вона викинула в космос газ і пил загальною масою, що в понад 10 разів перевищує сонячну масу. Коли викинутий газ віддаляється від зірки й охолоджується, утворюється космічний пил, який світиться в інфрачервоному світлі, що фіксується Веббом.

"Походження космічного пилу, який може пережити вибух наднової й зробити свій внесок у загальний "пиловий фонд" Всесвіту, викликає великий інтерес в астрономів. Пил є невіддільною частиною роботи Всесвіту: він вкриває зірки, що формуються, збирається докупи, допомагаючи формувати планети, і слугує платформою для формування та злиття молекул. Попри безліч важливих ролей, які відіграє пил, у Всесвіті спостерігається його надлишок.

Зірки, подібні до WR 124, також слугують аналогом, що допомагає астрономам зрозуміти вирішальний період у ранній історії Всесвіту. Подібні зірки, що помирають, вперше засіяли молодий Всесвіт важкими елементами, викуваними в їхніх ядрах, – елементами, які зараз поширені, зокрема, й на Землі", – пояснили у НАСА.

космос телескоп вебба наса наука

Знак гривні
Знак гривні