Україні бракує кваліфікованих військових та боєприпасів, втрати та песимізм зростають – WP

Якість української армії, яка колись вважалася суттєвою перевагою над Росією, погіршилася за рік втрат, які забрали з поля бою багато найдосвідченіших бійців, що змусило деяких українських чиновників поставити під сумнів готовність Києва до довгоочікуваного весняного наступу, пише The Washington Post. Наводимо переклад тексту.

За оцінками американських і європейських чиновників, від початку повномасштабного російського вторгнення загинули або були поранені 120 000 українських солдатів, у порівнянні з приблизно 200 000 з боку Росії, яа має набагато більшу армію і приблизно втричі більше населення, з якого можна набирати призовників. Україна тримає в таємниці кількість своїх поточних втрат, навіть від своїх найпалкіших західних прихильників.

Якщо не брати до уваги статистику, то приплив недосвідчених призовників, залучених для заповнення втрат, змінив профіль української армії, яка також страждає від елементарної нестачі боєприпасів, зокрема артилерійських і мінометних снарядів, за словами військовослужбовців, які перебувають у зоні бойових дій.

"Найцінніше на війні – це бойовий досвід, – сказав командир батальйону 46-ї окремої десантно-штурмової бригади з позивним Купол. – Солдат, який пережив пів року боїв, і солдат, який прийшов з полігону – це два різних солдати. Це небо і земля".

"А солдатів, які мають бойовий досвід, дуже мало, – додав Купол. – На жаль, всі вони вже загинули або поранені".

Такі похмурі оцінки поширили відчутний, хоча здебільшого невисловлений песимізм від лінії фронту до владних коридорів у Києві. Нездатність України здійснити широко розрекламований контрнаступ підживлюватиме нову критику на адресу Сполучених Штатів і їхніх європейських союзників за те, що вони занадто довго чекали, щоб поглибити програми підготовки і надати бойові броньовані машини.

335351927_225169406688478_2801371642865902034_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Ситуація на полі бою зараз може не відображати повної картини сил України, оскільки Київ окремо готує війська до майбутнього контрнаступу і навмисно утримує їх від поточних бойових дій, включно з обороною Бахмута, заявив американський чиновник, який говорив на умовах анонімності.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що стан українських збройних сил не зменшує його оптимізму щодо майбутнього контрнаступу. "Я не думаю, що ми вичерпали свій потенціал, – сказав Єрмак. – Гадаю, що в будь-якій війні настає час, коли потрібно готувати нові кадри, що і відбувається зараз".

І ситуація для Росії може бути ще гіршою. Під час зустрічі НАТО минулого місяця міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що 97 відсотків російської армії вже розгорнуті в Україні й що Москва страждає від "виснаження на рівні Першої світової війни".

Купол сказав, що він сподівається на те, що Вашингтон забезпечить кращу підготовку українських військ, і на те, що українські війська, які акумулюють для майбутнього контрнаступу, матимуть більший успіх, ніж недосвідчені солдати, які зараз перебувають на фронті під його командуванням.

"Завжди є віра в диво, – сказав він. – Або це буде кривава м'ясорубка і трупи, або це буде професійний контрнаступ. Є два варіанти. У будь-якому випадку буде контрнаступ".

Наскільки збільшена західна військова допомога і навчання допоможуть перехилити баланс у такому весняному наступі, залишається неясним, враховуючи виснаження, яке починає даватися взнаки.

Один високопоставлений український урядовець, який говорив на умовах анонімності, щоб бути відвертим, назвав кількість танків, обіцяних Заходом, "символічною". Інші в приватних розмовах висловлювали песимізм щодо того, що обіцяні постачання взагалі будуть вчасно доставлені на поле бою.

"Якщо у вас більше ресурсів, ви активніше атакуєте, – сказав високопосадовець. – Якщо у вас менше ресурсів, ви більше захищаєтесь. Ми будемо захищатися. Тому, якщо ви запитаєте мене особисто, я не вірю у великий контрнаступ ЗСУ. Хотілося б вірити, але я дивлюся на ресурси й запитую: "За рахунок чого?". Можливо, у нас будуть якісь локальні прориви".

"У нас немає ні людей, ні зброї, – додав високопосадовець. – А ви знаєте співвідношення: коли ви наступаєте, ви втрачаєте вдвічі або втричі більше солдатів. Ми не можемо дозволити собі втратити стільки людей".

Такий аналіз набагато менш оптимістичний, ніж публічні заяви політичного і військового керівництва України. Президент України Володимир Зеленський назвав 2023 рік "роком перемоги" для України. Його керівник військової розвідки Кирило Буданов анонсував можливість для українців відпочивати цього літа в Криму.

"Наш президент надихає нас на перемогу, – сказав командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв'ю The Washington Post. – Загалом, ми всі думаємо однаково, і ми розуміємо, що для нас, звісно, необхідно перемогти до кінця року. І це реально. Це реально, якщо ми отримаємо всю ту допомогу, яку нам обіцяли наші партнери".

335388439_881920386225928_801125622779819536_n.jpg

Український військовий у районі Бахмута. Фото: Генштаб ЗСУ

На передовій, однак, настрої похмурі.

Купол, який погодився сфотографуватися і сказав, що розуміє, що може зіткнутися з критикою за відверту оцінку, описав, як він йшов у бій з новобранцями, які ніколи не кидали гранати, легко залишали свої позиції під вогнем і яким бракувало впевненості у поводженні зі зброєю.

Його підрозділ вийшов з Соледара на сході України взимку після того, як потрапив в оточення російських військ, які згодом захопили місто. Купол згадував, як сотні українських солдатів з підрозділів, що воювали разом з його батальйоном, просто залишили свої позиції, навіть коли російські найманці "Вагнера" просувалися вперед.

За словами Купола, після року війни його батальйон невпізнанно змінився. З приблизно 500 солдатів близько 100 були вбиті в бою і ще 400 поранені, що призвело до повної ротації особового складу. Купол сказав, що він був єдиним військовим професіоналом у батальйоні, і описав, як важко керувати підрозділом, що складається повністю з недосвідчених солдатів.

"Я отримую 100 нових солдатів, – сказав Купол. – Мені не дають часу на підготовку. Вони кажуть: "Веди їх у бій". Вони просто кидають все і біжать. І все. Розумієте, чому? Тому що солдат не стріляє. Я його питаю, чому, а він каже: "Я боюся звуку пострілу". І чомусь він ніколи не кидав гранату. ... Нам потрібні інструктори НАТО в усіх наших навчальних центрах, а наших інструкторів потрібно відправити в окопи. Тому що вони не впоралися зі своїм завданням".

Він описав гостру нестачу боєприпасів, зокрема простих мінометних снарядів і гранат для MK 19 американського виробництва.

Україна також зіткнулася з гострим браком артилерійських снарядів, який Вашингтон і його союзники намагаються вирішити, а дискусії про те, як поповнити українські запаси, домінують на щоденних засіданнях Ради національної безпеки Білого дому, присвячених війні. Завдяки зусиллям Вашингтона Україна продовжує воювати, але рівень використання боєприпасів є дуже високим, а дефіцит зберігається.

"Ви на лінії фронту, – сказав Купол. – Вони йдуть на вас, а стріляти нічим".

Купол вважає, що Києву потрібно зосередитися на систематичній підготовці нових військ. "Ми тільки даємо інтерв'ю і розповідаємо людям, що робимо все, що можемо. Це схоже на те, що все, що ми робимо, це даємо інтерв'ю і говоримо людям, що ми вже перемогли, ще трохи, два тижні, і ми переможемо", – сказав він.

Дмитро, український солдат, якого The Post з міркувань безпеки називає лише на ім'я, описав багато з тих самих умов. Деякі з менш досвідчених солдатів, які служать на його позиції в 36-й бригаді морської піхоти в Донецькій області, "бояться виходити з окопів". За його словами, обстріли бувають настільки інтенсивними, що в одного солдата починається напад паніки, а потім "інші підхоплюють його".

За словами Дмитра, коли він вперше побачив своїх товаришів по службі, які були дуже схвильовані, він намагався пояснити їм реальність ризиків. Наступного разу, за його словами, вони "просто побігли з позиції".

"Я їх не звинувачую, – сказав він. – Вони були дуже розгублені".

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний заявив у серпні, що майже 9000 українських солдатів загинули. У грудні Михайло Подоляк, радник Зеленського, заявив, що ця цифра сягає 13 000. Але західні офіційні особи дають вищі оцінки, і, в будь-якому випадку, українські цифри не включають набагато більшу кількість поранених, які більше не можуть воювати.

Німецький чиновник, який говорив на умовах анонімності, сказав, що Берлін оцінює українські втрати, включаючи загиблих і поранених, на рівні 120 000. "Вони не діляться з нами цією інформацією, тому що не довіряють нам", – сказав він.

Тим часом, за словами Сирського, російський наступ нарощується з початку січня. Голова української військової розвідки Буданов заявив минулого місяця в інтерв'ю The Post, що Росія має в Україні понад 325 000 солдатів, і ще 150 000 мобілізованих можуть незабаром приєднатися до бойових дій. Українські солдати повідомляють, що їхня чисельність менша і вони мають менше боєприпасів.

Ставки для України в найближчі місяці особливо високі, оскільки західні країни, які допомагають Києву, намагаються зрозуміти, чи зможуть українські сили знову перехопити ініціативу і відвоювати більше території з-під російського контролю.

Росія також стикається з проблемами боєприпасів, живої сили й мотивації – і в останні місяці, попри напружений стан української армії, досягла лише незначних успіхів. За словами американського урядовця, втрати України є значними, але втрати Росії є ще більшими.

335348995_1566444810519843_7340689772021503691_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"Питання полягає в тому, чи є порівняна перевага ЗСУ достатньою для досягнення їхніх цілей, і чи може вона бути стійкою", – сказав Майкл Кофман, військовий аналітик CNA, що базується у Вірджинії. "Це залежить не лише від них, а й від Заходу".

Попри повідомлення про те, що в бій кидають ненавчених мобілізованих російських бійців, Сирський сказав, що ті, хто прибуває зараз, добре підготовлені. "Ми повинні жити і воювати в цих реаліях, – сказав він. "Звичайно, для нас це проблематично. ... Це змушує нас бути точнішими у веденні вогню, детальнішими у розвідці, ретельнішими у виборі позицій і більш детальними в організації взаємодії між підрозділами. Іншого шляху немає".

Нещодавні успіхи Росії – зокрема, навколо Бахмута – не призвели до значного перелому на полі бою, і американські військові заявили, що навіть якщо Росія захопить місто, це не матиме великого стратегічного значення. Але з огляду на великі втрати, яких зазнає Україна, офіційні особи у Вашингтоні поставили під сумнів відмову Києва відступати. За словами американського чиновника, Сполучені Штати радили Україні відступити з міста щонайменше з січня.

Український чиновник, який говорив на умовах анонімності, оскільки не має дозволу на публічні виступи, сказав, що битва за Бахмут виснажує російські сили в місті – здебільшого бійців "Вагнера", які останнім часом були найефективнішими для Москви – і що українські підрозділи, які обороняють місто, все одно не планується залучати до майбутніх наступальних операцій.

Україна втратила багато молодших офіцерів, які пройшли підготовку в США протягом останніх дев'яти років, що призвело до розмивання корпусу лідерів, які допомагали українцям бути на голову вище від їхніх російських ворогів на початку вторгнення, сказав український урядовець. Тепер, за його словами, ці сили мають бути замінені. "Багато з них загинуло", – сказав він.

На початку вторгнення українці поспішили зголоситися на військову службу, але тепер чоловіки по всій країні, які не записалися до війська, почали боятися, що їм вручать повістки на вулиці. Служба безпеки України нещодавно закрила канали в Telegram, які допомагали українцям уникати місць, де влада роздавала повістки.

Спочатку Сполучені Штати зосередили свою підготовку на нових системах озброєння, які Вашингтон вирішив надати Києву, таких як артилерійські гармати M777 та ракетні пускові установки HIMARS. У січні, після майже року тотальної війни, США почали тренувати українські війська. Наразі лише один батальйон, чисельністю близько 650 осіб, завершив навчання в Німеччині.

335313267_582625467130579_6812482342914515391_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Інші українські батальйони завершать навчання до кінця березня, а програма буде коригуватися відповідно до потреб України, заявив представник Пентагону підполковник Гаррон Гарн.

Міністр оборони США Ллойд Остін "залишається зосередженим на забезпеченні того, щоб Україна отримувала підготовку, необхідну для поточної боротьби", – сказав Гарн. За його словами, Сполучені Штати "працюють цілодобово", щоб задовольнити потреби України у сфері безпеки, а також інвестують мільярди доларів у виробництво та закупівлю артилерійських боєприпасів.

"Суть в тому, що ми надаємо українцям те, що їм потрібно, і коли вони цього потребують", – сказав Гарн. "І як неодноразово підкреслювали президент Байден і міністр Остін, ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно".

Навіть з новим обладнанням і підготовкою, американські військові вважають, що сили України недостатні для наступу по всьому гігантському фронту, де Росія створила потужну оборону, тому війська тренуються шукати слабкі місця, які дозволять їм прорватися за допомогою танків і бронетехніки.

Британія також готує українських новобранців, зокрема близько 10 000 минулого року, і ще 20 000 очікується цього року. Європейський Союз заявив, що підготує 30 000 українців у 2023 році.

Україна притримує солдатів для весняного наступу і тренує їх у складі новостворених штурмових бригад. Київ також організовує батальйони на базі нових бойових машин і танків, які надають західні країни.

За словами Сирського, він зосереджений на утриманні лінії фронту проти російських атак, в той час як його заступники готують солдатів до наступного наступу.

"Нам потрібно виграти час, щоб підготувати резерви", – сказав Сирський, маючи на увазі українських солдатів, які тренуються за кордоном на західному озброєнні. "Ми знаємо, що повинні витримати цей наступ, щоб підготувати резерви, які візьмуть участь у наступних діях. ... Одні захищають, інші готуються".

Американські офіційні особи заявили, що очікують, що наступ України почнеться наприкінці квітня або на початку травня, і вони гостро усвідомлюють нагальність постачання зброї Києву, оскільки затяжна війна може бути на користь Росії, яка має більше людей, грошей і можливостей для виробництва озброєнь.

Відповідаючи на нещодавніх слуханнях у Конгресі на запитання, скільки ще допомоги може знадобитися від США, заступник голови Пентагону Колін Каль сказав законодавцям Палати представників, що він не знає. "Ми не знаємо перебігу або траєкторії конфлікту, – сказав він. "Він може закінчитися через шість місяців, може закінчитися через два роки, а може й через три роки".

РЕАКЦІЯ НА СТАТТЮ (доповнено 15.03)

У РНБО спростовують інформацію The Washington Post про погіршення якості української армії через втрату кваліфікованих бійців, що ставить під загрозу весняний контрнаступ.

"Ми дуже уважно читали ці газети перед 24 лютого, коли вони всі одноголосно нам розповідали, що буде халепа. Все це не відповідає дійсності. 

Сьогодні починається новий етап, і я б дуже хотів, щоб його не підтримували наші ЗМІ. Те, що вони розповідають – дійсності не відповідає. Так, є складна ситуація. Ми вже рік ведемо війну проти великої за розміром країни, але не за розумом. Знали, що нам буде складно. Але зараз розхитувати ситуацію шляхом надання інформації, яка не відповідає дійсності – не зовсім приємна річ. 

Зверніть увагу, що прізвищ нема – у них якісь джерела. І вони починають зараз таку гру", – заявив в ефірі телемарафону секретар РНБОУ Олексій Данілов, якого цитує УП.

стратегія фронт брак зброї контрнаступ зсу втрати зсу

Знак гривні
Знак гривні