Тіньовий резерв. Росія накопичила $80 млрд в офшорах за рік санкцій – Bloomberg

Росії за рік повномасштабної війни вдалося накопичити за межами країни близько третини своїх прибутків з продажу сировини

За оцінкою агентства Bloomberg, йдеться про близько $80 млрд, розкиданих в готівці, нерухомості та інвестиціях у філії за кордоном, інформує Forbes.ua.

Ці гроші є тіньовими резервами, побічним продуктом рекордного позитивного сальдо рахунку поточних операцій (приблизно різниця між експортом та імпортом), який допоміг підтримати фінанси Кремля після його нападу на Україну в лютому 2022 року.

«Через те, що Європа зволікала з націлюванням на російський енергетичний сектор, Кремль зміг накопичити один із найбільших профіцитів щодо поточних операцій у своїй історії», — сказала Марія Шагіна, економіст британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

За словами експертки, це де-факто звело нанівець наслідки заморожування активів Центрального банку РФ у березні 2022 року, оскільки Росія могла відшкодувати те, що вона втратила.

Будь-які нові доходи, що накопичуються за кордоном, можуть зробити їх привабливою мішенню для противників Росії, особливо якщо фонди контролюються державою. 

Нагромадивши торік міжнародні активи, Росія додала близько 5% валового внутрішнього продукту. Це близько до середнього показника за 2009-2013 роки, ще один період підвищених цін на нафту та обмежених валютних інтервенцій з боку центрального банку.

Російські кошти за кордоном перебувають у центрі дедалі більшої уваги, оскільки прихильники України, такі як Канада та Німеччина, висувають ідею використання мільярдів заморожених російських активів для компенсації країні та допомоги у її відновленні.

Навіть якщо іноземні уряди зможуть визначити власників нових російських фондів за кордоном і повʼязати їх з державою, загальна сума, швидше за все, буде меншою за офіційні оцінки.

У звʼязку з нижчими цінами на сировинні товари та новими обмеженнями на експорт нафти, що недавно набули чинності, профіцит рахунку поточних операцій різко скоротився. Банк Росії прогнозує його на рівні $66 млрд цього року, до $48 млрд у 2024 році та $41 млрд у 2025 році.

Хто заморозив російські активи?

Рік тому ЄС створив робочу групу з «заморожування та арешту» для покращення координації між державами-членами, які, як і раніше, відповідають за дотримання санкцій ЄС.

Країни «Великої сімки» нещодавно оголосили про новий механізм посилення правозастосування та покращення обміну інформацією між союзниками. ЄС також представив кілька інструментів у своїх недавніх пакетах, щоб переслідувати тих, хто допомагає Росії, але переважно ухилявся від їхнього використання, принаймні публічно. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

Раніше 27 країн Євросоюзу повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

У лютому видання Delfi писало, що Євросоюз не зміг виявити активи Центрального банку РФ у розмірі €300 млрд. Як стало відомо Delfi з джерел у Брюсселі та Києві, обсяг резервів ЦБ РФ, знайдених у країнах ЄС, значно нижчий від суми в €300 млрд, яку озвучили невдовзі після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

санкції фінансування війни російські активи

Знак гривні
Знак гривні