Українських дітей вивезли з Австрії до РФ. Лубінець на знак протесту розрізав квиток Європейського інституту омбудсмана (ВІДЕО)

Двох українських дітей, які через збройну агресію Росії проти України перебували в Австрії, незаконно вивезли до РФ.

Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець.

За його словами, "правозахисник Європейського інституту Омбудсмана (ЄІО)" вивіз українських дітей з Австрії на територію Росії.

"За інформацією ЗМІ, це зробив доктор Йозеф Зігеле, генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник омбудсмана Тіроля", – розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Він нагадав, що зазначене є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

Вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу, є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Дмитро Лубінець розповів, що в Європейському інституті Омбудсмана проігнорували його запити, не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до Йозефа Зігеле.

"Вважаю, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, коли продовжується кривава повномасштабна війна. Наголошую, що повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу!

Звернувся до колег, які є членами Інституту, розглянути можливість негайного виходу із Європейського інституту Омбудсмана та засудити дії його керівництва", – наголосив Лубінець.

Він заявив, що надіслав терміновий лист членам Європейського інституту Омбудсмана про вихід із цього об'єднання.

Лубінець розрізав ножицями свій членський квиток цієї організації та записав цей акт на відео.

лубінець омбудсман австрія війна діти депортація

Знак гривні
Знак гривні