Прихильники республіканців у США дедалі більше дрейфують у бік забаганок Росії. WP пояснює, чому

Електорат Республіканської партії США дедалі більше підтримує ідею того, що задля припинення війни Україна має піти на територіальні поступки на догоду Росії.

Про це пише The Washington Post.

Половина або більше республіканців тепер говорять або про те, що США роблять занадто багато для допомоги Україні, або про припинення фінансування її оборони. Такі настрої в його партії змусили республіканця Кевіна Маккарті – нинішнього спікера Палати представників – припустити, що Палата представників, очолювана Республіканською партією, може не захотіти фінансувати військові потреби України.

Опитування Washington Post-ABC News показує, що половина республіканців вважають, що США роблять "занадто багато" для України. Це більше, ніж 18 відсотків у квітні 2022 року. А опитування NBC News минулого тижня показало, що 63% республіканців виступають проти "надання більшого фінансування та озброєння Україні", тоді як лише 32% підтримують цю ідею. І ці показники виринули на тлі рішення адміністрації Байдена про постачання танків Україні.

Але виникає питання, чому. Річ не лише у фінансових витратах, і не в тому, що республіканці стали на бік Росії через Україну, як одного разу заявив ведучий Fox News Такер Карлсон. Йдеться здебільшого про зменшення їхньої віри у військові зусилля України та зростальний скептицизм щодо того, що російське вторгнення становить загрозу для Сполучених Штатів.

Читайте також: Кремль розгорнув кампанію з дезінформації у США проти України: хто йому в цьому допомагає

Підтримка України загалом залишається здебільшого двопартійною. Але республіканці скептичніше ставляться до того, що Україна може перемогти. Опитування Fox News, оприлюднене минулого тижня, показало, що демократи вважають, що Україна перемагає у війні з перевагою 2:1, 61% проти 26%. А от думки республіканців розділилися: 43 відсотки вважають, що перемагає Росія, а 42 відсотки, що виграє Україна.

Аналогічно, грудневе опитування Fox News показало, що 34% демократів вважають, що Україна "дуже ймовірно" переживе вторгнення і залишиться вільною країною, але лише 15% республіканців погодилися з цим.

Крім того, республіканці менше, ніж раніше, вірять, що Сполученим Штатам справді є що ставити на карту у російсько-українській війні.

Опитування, проведене цього місяця в Університеті Маркетта, показало, що 37 відсотків демократів вважають, що перебіг російсько-української війни має "велике значення" для життя в Сполучених Штатах, у порівнянні з 24 відсотками республіканців. І якщо на початку війни опитування Pew Research Center показало, що половина республіканців вважали вторгнення "головною загрозою" інтересам США, то зараз таку думку мають лише 29 відсотків. (Віра демократів у те, що Росія є "головною загрозою", за цей час знизилася лише незначно – з половини до 43 відсотків).

І, мабуть, найбільш помітною є прихильність електорату Республіканської партії до ідеї територіальних поступок з боку України на догоду Росії задля припинення війни.

Нове опитування Gallup дало людям вибір між підтримкою зусиль України щодо повернення своєї території та швидким завершенням війни – навіть якщо це означало б, що Росія збереже завойовані території. Незначна більшість республіканців обрала перший варіант, але 41% були готові підтримати Росію, якщо вона залишить собі окуповані території в ім'я припинення війни. Це порівняно з 16 відсотками демократів, які вважали так само.

А якщо додати до цього ще й фінансове питання, то республіканці виявляються ще більш відкритими до того, щоб Росія залишила за собою частину території України. Опитування, проведене в листопаді для Чиказької ради з глобальних питань, поставило дещо схожу дилему: між підтримкою України "стільки, скільки буде потрібно", навіть якщо це означає вищі ціни на газ і харчові продукти в США, або переговорами про врегулювання, "навіть якщо це означає, що Україна втратить частину території". Республіканці обрали швидке врегулювання з перевагою майже 2 до 1, 63-33. Демократи ж, навпаки, проголосували 61-36 на користь "стільки, скільки буде потрібно".

україна-сша республіканці сша російсько-українська війна глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні