Москва та Тегеран планують побудувати у РФ завод з виробництва вдосконалених "шахедів" – WSJ

Росія та Іран просуваються вперед з планами будівництва нового заводу на території РФ, який може виготовити щонайменше 6000 іранських безпілотників для війни в Україні.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що на початку січня іранська делегація високого рівня прилетіла до Росії, щоб відвідати запланований майданчик для заводу й обговорити деталі, необхідні для запуску проєкту. Обидві країни мають на меті створити швидший безпілотник, який може створити нові виклики для української протиповітряної оборони.

e8b6f9b-drony2.jpg

Наслідки атаки "шахедів" на Київщині у ніч на 26 січня 2023 року

У грудні Білий дім попередив, що Москва і Тегеран розглядають можливість будівництва в Росії спільної лінії з виробництва безпілотників.

Тепер, за словами американських чиновників, переговори переросли в конкретні плани після візиту 5 січня до російського міста Єлабуга (Республіка Татарстан). За їхніми словами, вони оглянули майданчик, де лідери двох країн планують побудувати новий завод, здатний виробляти щонайменше 6 000 безпілотників у найближчі роки.

Іранську делегацію очолювали бригадний генерал Абдолла Мехрабі, голова дослідницької організації аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції, і Гассем Дамавандян, гендиректор іранської авіаційної компанії Quds Aviation Industry, ключового оборонного виробника, який відіграє центральну роль у розробці та створенні безпілотників в країні.

Зараз, за словами офіційних осіб зі США, Іран працює з Росією над розробкою моделі Shahed-136, яка, як очікується, буде оснащена новим двигуном, що дозволить йому літати швидше і далі. Новий завод вироблятиме вдосконалений безпілотник. Це може створити нові виклики для України та інших країн, які можуть стати цілями для дронів-камікадзе.

дрони-камікадзе шахеди росія-іран

Знак гривні
Знак гривні