Наслідки потужного землетрусу в Туреччини та Сирії (ФОТО, ВІДЕО)

У Туреччині стався один з найсильніших землетрусів за останні 100 років. Землетрус магнітудою 7,8 бала сколихнув країну близько 4 ранку в понеділок, 6 лютого. Поштовхи відчувалися навіть у Лівані та Ізраїлі. Рятувальники намагаються знайти тих, хто вижив під завалами, по обидва боки турецько-сирійського кордону.

Про це пише CNN.

Епіцентр землетрусу був на глибині 17,9 км поблизу міста Газіантеп на південному сході Туреччини.

За даними Геологічної служби США, землетрус, що стався ранком у понеділок, 6 лютого, вважається найпотужнішим у Туреччині з 1939 року. Землетруси такої сили трапляються рідко, в середньому менш як п'ять на рік в будь-якій точці світу. За останні 25 років у Туреччині сталося сім землетрусів магнітудою 7,0 і більше балів, але понеділковий – найпотужніший.

Доповнено:

Після ранкового землетрусу було понад 40 афтершоків. Потім приблизно о 13:30 за місцевим часом стався другий землетрус магнітудою 7,5. Його епіцентр був у районі Ельбістан у південно-східному турецькому регіоні Кахраманмараш.

1600.webp

Діярбакир, Туреччина. Фото: Sertaç Kayar/Reuters

У Туреччині внаслідок землетрусів загинуло понад тисячу людей, поранено понад пʼять тисяч людей, майже три тисячі будівель зруйновані.

У сусідній Сирії сотні загиблих і поранених, повідомило сирійське державне інформаційне агентство SANA. Смертельні випадки були зафіксовані в Алеппо, Латакії, Хамі і Тартусі. Десятки людей перебувають під завалами, повідомляє група "Білі каски", офіційно відома як Сирійська цивільна оборона, гуманітарна організація, створена для порятунку людей, які постраждали внаслідок конфлікту.

1024.webp

Рятувальники проводять пошуково-рятувальні операції в Османіє. Фото: Anadolu/Getty Images

6720.webp

Люди намагаються допомогти постраждалим на місці обваленої будівлі в Діярбакирі, Туреччина. Фото: Рефік Текін/EPA

Масштаб катастрофи передають фотографії: цілі будівлі були зрівняні з землею, металеві каркаси розкидані по вулицях. Автомобілі перекинулися, бульдозери працюють над розчищенням завалів.

За словами метеорологів, зимовий буревій у регіоні посилює стихійне лихо.

230205202946-02-turkey-earthquake-0205.jpg

Фото: Eren Bozkurt/Anadolu Agency/Getty Images

4094.webp

Порятунок пораненої дитини в Джандарісі, Сирія. Фото: Rami Al Sayed/AFP/Getty Images

За словами міністра внутрішніх справ Туреччини Сулеймана Сойлу, на південь країни направлені пошуково-рятувальні команди. Агентство AFAD, що займається ліквідацією наслідків стихійних лих, повідомило, що звернулося по міжнародну допомогу через Координаційний центр з реагування на надзвичайні ситуації (ERCC), гуманітарну програму Європейського Союзу.

На відео видно, як рятувальники відчайдушно намагаються витягнути вцілілих з-під уламків споруд. Кількість жертв землетрусу постійно зростає, оскільки багато людей досі перебувають під завалами.

Доповнено 7.02.2023

Станом на першу половину дня 7 лютого відомо, що жертвами землетрусів стали понад 4310 людей. Тільки в Туреччині після першого землетрусу загинуло понад 2900 людей, понад 15 тисяч отримали поранення. У сусідній Сирії загинуло понад 1400 людей.

У Туреччині оголосили семиденну жалобу.

землетруси туреччина сирія стихійне лихо

Знак гривні
Знак гривні