В Австралії психіатри зможуть лікувати важку депресію та ПТСР псилоцибіном і МДМА

З липня 2023 року в Австралії психіатри зможуть виписувати МДМА та псилоцибін для лікування посттравматичного стресового розладу та важкої депресії

Про це повідомляє The Guardian.

Видання зазначає, що широко відомий як екстазі 3,4-метилендіоксиметамфетамін (МДМА) і псилоцибін – психоделік, який зазвичай міститься в так званих магічних грибах – використовувалися в експериментальних і терапевтичних цілях ще кілька десятиліть тому, до того, як їх було криміналізовано.

З липня ж в Австралії псилоцибін і МДМА будуть дозволені до вживання лише в дуже обмеженій кількості, в інших випадках вони залишаються під забороною. Спеціально уповноважені психіатри зможуть призначати МДМА при посттравматичному стресовому розладі, а псилоцибін – при депресії, що не піддається лікуванню.

Доктор Стівен Брайт, старший викладач і директор психоделічних досліджень в науці та медицині в Університеті Едіт Коуен, сказав, що це рішення зробило Австралію "першою країною у світі, яка офіційно визнала МДМА і псилоцибін лікарськими засобами".

За його словами, це "важливий крок у реформі наркополітики", водночас додавши, що для психіатрів, які отримають дозвіл на використання цих препаратів, необхідне широке навчання.

Старший викладач клінічної медицини в Австралійському національному університеті Девід Калдікотт назвав цей крок "довгоочікуваним кроком у бік від демонізації цих препаратів, що тривала десятиліттями".

На його думку, контрольоване лікарями використання як МДМА, так і псилоцибіну "може мати істотний вплив на стани, які часто вважаються непіддатливими сучасному лікуванню", і особливо принесе користь "тим, хто повернувся зі служби в австралійських збройних силах".

Водночас когнітивний нейропсихолог, професорка Сюзан Росселл з Центру психічного здоров'я Свінберна має іншу думку. Вона сказала, що до цього рішення слід ставитися досить обережно і що необхідні подальші дослідження.

Росселл є провідною науковицею найбільшого в Австралії дослідження ефективності псилоцибіну для лікування депресії, резистентної до лікування. "У нас немає даних про довгострокові результати, і це одна з причин, чому я проводжу своє масштабне дослідження", – сказала Россел.

психоделіки австралія здоров'я наркополітика

Знак гривні
Знак гривні