Зеленський пояснив, чому не ветував закон щодо посилення відповідальності військових

Володимир Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати законопроєкт 8271, який посилює кримінальну відповідальність військових. Цей закон президент підписав тиждень тому.

Аргумент 1. Дисципліна

У відповіді президент Зеленський аргументує своє рішення про підписання закону № 8271 передусім необхідністю дотримання військової дисципліни.

"Запорукою боєздатності військових підрозділів та в кінцевому результаті Перемоги України над агресором є у тому числі дотримання військової дисципліни, яка ґрунтується на усвідомленні військовослужбовцями свого військового обов’язку, відповідальності за захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, на їхній вірності Військовій присязі", – йдеться у відповіді на петицію.

Наголошується, що військовослужбовці зобов’язані додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги статутів Збройних Сил України, накази командирів.

Аргумент 2. Бойова готовність

Окрім покращення стану військової дисципліни, президент вважає, що ухвалений закон підвищить бойову готовність військових частин, їхні спроможності виконувати визначені завдання задля захисту України.

328942720_881343623136674_2040640372253074131_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"Законопроєкт № 8271 спрямований на покращення стану військової дисципліни та правопорядку під час несення військової служби, підвищення бойової готовності військових частин та їх спроможності виконувати визначені завдання задля захисту Вітчизни", – йдеться у відповіді на петицію.

Аргумент 3. Уникнення втрат особового складу

Зеленський наголошує, що, підписуючи закон, він врахував позицію Залужного і командирів військових частин, які прагнуть уникнути втрат особового складу.

"При прийнятті рішення про підписання Закону мною врахована позиція Головнокомандувача Збройних Сил України та командирів військових частин, які вважають, що Закон дозволить не лише посилити відповідальність за вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, вчинених в бойовій обстановці, а й уникнути необґрунтованих втрат особового складу", – йдеться у відповіді на петицію.

Обіцянка вдосконалення

Президент закликав Кабмін вдосконалити механізм застосування до військових відповідальності за правопорушення.

Водночас Зеленський заявив, що розділяє переконання у тому, що покарання за вчинені військові правопорушення мають застосовуватися з урахуванням індивідуального характеру юридичної відповідальності, ступеня тяжкості вчиненого правопорушення, принципів справедливості та верховенства права.

Читайте також: Зеленський таки підписав закон про посилення відповідальності для військових: чому це хибне рішення

військовослужбовці зеленський законопроєкт 8271 зсу

Знак гривні
Знак гривні