"Вагнерівці" зазнають втрат у боротьбі за золото ЦАР, яке потрібне Росії для війни в Україні – The Guardian

Російські найманці з "Вагнера" зазнали значних втрат у новій хвилі боїв між урядовими військами та повстанцями за контроль над прибутковими золотими копальнями в Центральноафриканській Республіці (ЦАР).

Про це пише The Guardian.

Урядовий наступ очолюють близько 1 000 бойовиків ПВК "Вагнера", які перебувають у ЦАР з 2018 року.

Зіткнення почалися два тижні тому в місті поблизу кордону з Камеруном і Чадом, де повстанці протистояли росіянам і урядовим військам. Минулих вихідних бої знову спалахнули поблизу суданського кордону.

"Ми втратили двох [убитими] і багато поранених, але ми перемогли їх і конфіскували багато військових вантажівок... Ми влаштували засідку, і вони потрапили в пастку", – повідомив Ахмаду Алі, старший лідер повстанської Коаліції патріотів за зміни.

За словами Алі, сили ЦАР не брали участі у бойових діях. "Це була битва між нами і росіянами. Вони використовували урядові війська лише для того, щоб легітимізувати свої дії. Росіяни захопили всю країну. Вони скрізь: вони охороняють кордони, і ви бачите їх скрізь, де є [цінні] ресурси. Вони вкрали всі наші ресурси", – сказав він.

4648.webp

Солдат урядового центральноафриканського територіального піхотного батальйону передає російський прапор у Бангі в грудні 2022 року. Фото: Barbara Debout/AFP/Getty Images

Аналітики відзначають, що хоча влада режиму Фостена-Аршанжа Туадери залишається міцною, нові зіткнення з повстанцями свідчать про більшу нестабільність в ЦАР, ніж в останні роки. Країна, одна з найбідніших у світі, стоїть на порозі економічного колапсу. Низка змін у розстановці сил у регіоні, що відбулися в останні місяці, також призвела до зростання напруженості.

"Уряд у Бангі (столиці ЦАР – ред.) повністю вичерпав свої можливості", – сказала Енріка Пікко, директор Міжнародної кризової групи в Центральній Африці. "Вагнер" не повністю контролює всі шахти, і на деяких з них досі тривають бої. Переміщення групи [у прикордонні зони] змінило динаміку конфлікту, тому що повстанські угруповання об'єдналися перед обличчям спільного ворога, щоб захистити свої доходи від видобутку корисних копалин".

Торік відбувся черговий раунд зіткнень після того, як бойовики "Вагнера" напали на кустарні золоті копальні вздовж кордону ЦАР з Суданом. Десятки шахтарів були вбиті під час щонайменше трьох нападів, а свідки, опитані Guardian, описали "масові вбивства" з боку "вагнерівців".

Нові зіткнення є ще одним прикладом того, як втручання "Вагнера" часто пов'язане зі збільшенням кількості жертв серед мирного населення.

Дослідження неурядової організації The Armed Conflict Location and Event Data Project показало, що цивільні особи були мішенню у більш ніж половині випадків насильства за участю "Вагнера" в ЦАР і 71% у Малі, де російські найманці розгорнулися наприкінці 2021 року для посилення місцевого режиму після виведення французьких військ.

Human Rights Watch у травневій доповіді заявила, що російські сили в ЦАР б'ють, катують і вбивають цивільних осіб, починаючи з 2019 року.

Відколи "Вагнер" прибув до ЦАР, він намагається встановити контроль над потоками золота й алмазів у рамках ширшої боротьби за ресурси. Аналітики вважають, що спочатку ПВК пообіцяли концесії на видобуток золота та інших корисних копалин за її послуги замість грошових виплат.

Такі поступки набули особливого значення, оскільки російський рубль опинився під тиском після вторгнення Москви в Україну. Дорогоцінні метали, особливо золото, можуть допомогти режиму Путіна пережити економічні наслідки санкцій.

африка фінансування війни ЦАР вагнерівці воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні