День обшуків. Синхронність дій нагадує масштабне шоу

Сьогодні Служба безпеки України разом із колегами по силовому блоку проводить низку масштабних оперативно-слідчих заходів, у різних регіонах України відбуваються десятки обшуків і вручення підозр фігурантам справ, повідомляє СБУ.

Голова СБУ Василь Малюк розповів, що відбувається відпрацювання осіб, які своїми діями шкодять безпеці держави у різних сферах: зрадників України й агентів російських спецслужб; представників організованої злочинності; посадовців, чиновників і корупціонерів, котрі підривають економіку країни та стабільне функціонування оборонно-промислового комплексу тощо.

Голова СБУ каже, що відомство виконує завдання президента Володимира Зеленського "і синхронно завдає глобального удару по внутрішньому ворогу".

Зазначимо від Текстів, що в цій фразі розкрито всю суть сьогоднішніх подій: Зеленський вирішив провести піар-акцію, силовики допомогли. Адже обшуки проводити в різних сферах і по непов'язаних між собою справах. Кожне таке розслідування живе своїм життям і має внутрішню логіку. І обшуки та вручення підозр в реальних справах не можуть відбуватися синхронно за дорученням Зеленського.

Які обшуки відбулися 1 лютого

Обшуки у Коломойського

Зранку у ЗМІ з'явилася інформація, що Служба безпеки України проводить обшуки у будинку олігарха Ігоря Коломойського у рамках розслідування щодо махінацій в компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта". У соцмережах поширили відповідні фото.

683x904.jpg

Фото: соцмережі

Згодом СБУ підтвердила обшук, зазначивши, що викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта».

"Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній", – розповіли в СБУ.

За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ «Укртатнафта» оголошено про підозри у вчинені кримінальних правопорушень.

Обшуки в Авакова

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань також провели обшуки в ексочільника МВС Арсена Авакова. Про це повідомив сам Аваков, додавши, що слідчі дії стосувалися «відпрацювання однієї з робочих версій причин трагедії в Броварах».

«Слідство цікавили контракти із закупівлі МВС вертольотів Super Puma (Airbus Helicopters H225). Слідчі поводилися коректно, хоча доцільність проведення такої слідчої дії виглядає трохи тупувато, через шість років після укладання контракту. Звичайно, нічого відповідного інтересам слідства виявлено не було», – написав Аваков.

За його словами, контракт, про який йдеться, був укладений у рамках міжурядової угоди, ратифікованої Верховною Радою 2018-го, і пройшов аудит французького уряду.

Обшуки в податковій

1 лютого Державне бюро розслідувань провело обшуки у керівництва столичної податкової. У ДБР повідомили, що викрили керівницю податкової служби Києва Оксану Дутій на багатомільйонних оборудках.

За даними слідства, зловживаючи владою та службовим становищем, виконуюча обов’язки начальника столичної податкової вона за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств.

vikrilo-kerivnicyu-podatkovoi-kieva-na-bagatomiljonnih-nezakonnih-3.jpeg

Також оперативники ДБР досліджують спосіб життя в. о. начальника Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, який не відповідає рівню її офіційних доходів: вона має 3 квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів США, будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів США, дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів США.

Загальна сума встановлених необґрунтованих активів посадовиці складає близько 1,4 млн доларів США.

Цікаво, що ДБР злило в медіа особисті записочки чиновниці, в яких вона ставить собі цілі. Ці записки не є доказом у суді й не доводять провину, але привертають увагу громадськості. Це ще один штрих, який наводить на думку про піар-направленість дій силовиків.

Крім того, як повідомив у телеграм-каналі міністр Кабміну Олег Немчінов, уряд звільнив в.о. голови митної служби В’ячеслава Демченка та першого заступника голови Олександра Щуцького, а заступника голови Руслана Черкаського відсторонено від займаної посади на час дисциплінарного провадження.

Обшуки в Столара

У ЗМІ з посиланням на нардепа Олексія Гончаренка та голову фракції "Слуга народу" Давида Арахамію з'явилася інформація, що Служба безпеки України влаштувала обшуки у народного депутата Вадима Столара.

У СБУ підтвердили, що прийшли з обшуками до представників київських будівельних компаній, підконтрольних Столару (ім'я нардепа в публікації не вказане). За версією слідства, структури брали участь у схемах з легалізації коштів на користь Медведчука і його колишнього колеги із забороненої ОПЗЖ, підозрюваного у держзраді Тараса Козака. Схеми також працювали на користь «інших громадян Росії та Білорусі, щодо яких діяли санкції РНБО, країн ЄС та США».

Обшуки в Міноборони

Також сьогодні відбулися обшуки в Міноборони. "Виконувачу обов’язків директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України повідомлено про підозру за фактом розтрати коштів та перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України", – повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи на посаді заступника керівника одного з державних підприємств, уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих 4 двигунів та 2 головних редукторів до авіаційної техніки.

"Знаючи, що реально ці роботи не виконані та перебуваючи у службовому відрядженні на території іншої держави, він затвердив акти приймання виконаних робіт. Через декілька місяців, скориставшись відсутністю керівника та тимчасовим покладенням на нього виконання обов’язків, підозрюваний безпідставно перерахував понад 36 млн грн на рахунок компанії. У подальшому він приховав наведені факти від керівництва підприємства", – йдеться у повідомленні.

Також Офіс генпрокурора відзвітував, що повідомлено про підозру колишньому заступнику міністра оборони України за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

За даними слідства, підозрюваний лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ низької якості.

eff8e396db1b1cc704eed.jpg

"Всі ці договори укладалися за повною передплатою. Підозрюваний змушував підлеглих приймати неякісну продукцію на військові склади. Також організовувалися повторні проведення випробувань бронепластин, які не витримали первинних випробувань.

Внаслідок його незаконних дій окремі підрозділи Збройних Сил України не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад мільярд гривень", – йдеться у повідомленні. Прізвища чиновника Офіс генпрокурора не називає, як зазначає Цензор.НЕТ, йдеться про ексзаступника міністра оборони України В’ячеслава Шаповалова.

Крім того, СБУ повідомила, що викрила ексначальника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ на розтраті понад 100 млн грн державних коштів.

"За матеріалами слідства, цей посадовець закупив для ЗСУ майже 3 тис. бронежилетів на понад 100 млн грн. Втім, за даними декількох незалежних експертиз, дані вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів", – йдеться у повідомленні.

За даними ЗМІ, йдеться про ексдиректора Департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького.

обшук сбу антикорупція податкова дбр коломойський

Знак гривні
Знак гривні