«Казаки»-окупанти. Хто з російських військових знищує Очаків з Кінбурнської коси, – розслідування

Журналісти проєкту «Схеми» встановили, хто саме з російських військових утримує Кінбурнську косу та, найімовірніше, віддає накази нищити мирне місто.

Упродовж всього повномасштабного вторгнення Росія обстрілює місто Очаків – здебільшого з Кінбурнської коси, яка розташована за 4 кілометри через протоку та досі окупована російськими військовими.

Починаючи з 24 лютого, за даними місцевої влади, в Очакові загинули понад 50 людей, серед яких були і діти. Російські військові влучали у житлові будинки, ринки, медзаклади, критичну інфраструктуру, елеватори з зерном. Зараз в 15-тисячному місті залишаються приблизно 12 тисяч жителів.

На окупованому росіянами Кінбурнському півострові, частиною якого є коса й звідки стріляють по Очакову, є всього чотири села: три належать до Миколаївщини (Покровка, Покровське та Василівка) і одне – до Херсонщини (Геройське). До повномасштабної війни тут проживало до тисячі людей, а основним джерелом прибутків був туризм, бо значна частина територій – заповідна.

Наразі в окупації на Кінбурнському півострові, за словами координаторки громадського руху «Кінбурнlife» Дари Шполянської, залишаються до 300 людей. Жителів села Покровка окупанти півострова примусово евакуювали. Окупація російськими військами також вже залишила сліди на природі Кінбурнського півострова через пожежі, які відбулися тут з початку травня 2022 року.

Капітан першого рангу запасу ВМС України Андрій Риженко стратегічно називає Кінбурнську косу «ключем до воріт у Дніпро та Південний Буг» – хто її контролює, той впливає на судноплавство в районі портів Херсона та Миколаєва.

Хто окупував Кінбурн

За інформацією офіцера, Кінбурнська коса та півострів окуповані кубанським «казачим» підрозділом «Дон». Територія замінована, а поблизу узбережжя російські війська сформували спостережні пункти, звідки завдяки тепловізорам та активним сенсорам стежать за суднами у морі.

Нещодавно їхнє угруповання підсилили представниками російських регулярних військ. За словами Риженка, в їхньому розпорядженні є САУ, РСЗВ, танки, броньовані машини «Тигр» з системою «Корнет-Д» та дрони-камікадзе «Ланцет-3».

Добровольчу бригаду «Дон імені Архістратига Михаїла», яка захопила Кінбурнський півострів та косу, створили на початку весни минулого року. До її складу входять такі загони, як «Дон», «Терек», «Ісеть» та «Лістань», а також військові так званої «Спілки казаків-воїнів Росії та зарубіжжя». Крім окупації Кінбурнського півострова, учасники цього угруповання воювали під Маріуполем та Ізюмом.

Журналісти «Схем» змогли ідентифікувати ватажків бригади «Дон». Ці люди не тільки пов’язані з чинною владою в Росії, а й брали участь в окупації Криму та війні на Донбасі.

Очолює бригаду «Дон» колишній мер Тамбова Олексій Кондратьєв з позивним «Партизан», який особисто «засвітився» на окупованому півострові у низці сюжетів пропагандистських ЗМІ. Заступником Кондратьєва є Микола Дьяконов з позивним «Атаман». Російське видання «Новая газета» писала, що у 2014 році він брав участь у захопленні Криму, згодом воював на Донбасі та ​став членом так званого правління «Спілки добровольців Донбасу». Зараз у РФ значиться як верховний отаман «Спілки казаків-воїнів Росії та зарубіжжя». Командує артилерійським взводом на Кінбурнській косі 26-річний Євген Делі з позивним «Рус».

Загін «Терек», який входить до бригади «Дон імені Архістратига Михаїла» й до складу якого входять так звані «казаки»​ з Кавказу – Чечні, Дагестану, Осетії, Ставрополя та Кабардино-Балкарії, очолює росіянин Віталій Кузнєцов. Командиром взводу вогневої підтримки загону «Терек» є Олексій Кіреу з позивним «Чех».

Де базуються окупанти

Зняті пропагандистськими ЗМІ відео на Кінбурнському півострові дозволили журналістам «Схем» ідентифікувати локації, які займали та, ймовірно, продовжують займати окупанти, зокрема у селі Покровське: порт та базу відпочинку «Кінбурн Еліт».

069c0000-0aff-0242-9ace-08dafd66c527_w1023_r0_s.webp

Порт та база відпочинку «Кінбурн Еліт», де базуються підрозділи РФ

Російські окупанти намагаються активно окопуватися на Кінбурнському півострові. Найбільші окопи та капоніри для військової техніки розташовані на перешийку півострова трохи далі від коси – в районі сіл Херсонській області: Іванівка, Рибальче та Бехтери.

Значна частина цих захисних споруд з’явилась вже під час відступу російської армії з Херсона на лівий берег у середині жовтня – на початку листопада. Є тут і так звані «зуби дракона» – укріплення, які військові РФ будують як на тимчасово окупованих територіях України, так і в Росії.

За словами Євгена Єріна, керівника об’єднаного пресцентру Сил оборони таврійського напрямку, на цей час Кінбурнська коса є сірою зоною – окупанти там не затримуються, бо вона легко прострілюється. Через це російські військові вимушені завозити туди техніку з півострова, обстрілювати наближені населені пункти та тікати. І якщо, зазначає Єрін, українські військові відіб'ють півострів без сухопутного коридору з Херсонщиною, то фактично опиняться в аналогічній ситуації – під прицільним вогнем російських військ.

окупація півдня кінбурнська коса воєнні злочини рф очаків

Знак гривні
Знак гривні