Підозра Коболєву у справі про преміювання необґрунтована, – рішення ВАКС

Вищий антикорупційний суд визнав необґрунтованою підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву щодо неправомірності отримання премії.

Про це повідомив адвокат Олексій Носов.

Зазначається, що відповідно до постанови про відмову в обранні запобіжного заходу суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню. Всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним поверненням Коболєва в Україну з-за кордону одразу після отримання відомостей про здійснення розслідування щодо нього

Також ВАКС встановив, що наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання

"Слідчий суддя встановив, що слідство триває з 2018 року, тобто вже 5 років. Станом на січень 2023 рік члени Наглядової ради, в тому числі її голова не допитані. При цьому, у своєму листі від 2018 року, на адресу прем’єр-міністра України вони повідомили, що рішення ухвалювали за рекомендацією Комітету з призначень та винагород на основі ретельного аналізу подібних судових перемог.

Більше того, члени Наглядової ради публічно опублікували додаткове відкрите звернення, у якому наголосили на повному усвідомленні прийнятого рішення, вказавши, що вони беруть на себе за нього повну відповідальність, і будь-якого тиску з боку Андрія Коболєва вони не зазнавали", – повідомив Носов.

До того ж слідчий суддя визнав маніпулятивними твердження прокурора про те, що більшість членів Наглядової ради є іноземцями, а тому не володіють знаннями українського законодавства. Ці твердження суддя також визнав такими, що суперечать ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів в складі наглядових та контролюючих органів.

Щодо встановлення розміру винагороди, яке є виключною компетенцією Наглядової ради, суд не встановив наявність в Андрія Коболєва повноважень, які б надавали йому можливість впливати на прийняття її рішень.

Носов додав, що прокуратура ще до отримання повного тексту рішення вже подала апеляційну скаргу на рішення Вищого антикорупційного суду України. Тепер вже Апеляційна палата ВАКС має прийняти кінцеве рішення в питанні обрання запобіжного заходу.

Андрій Коболєв прокоментував рішення ВАКС з висновком про те, що пред’явлена підозра є необґрунтованою у себе на фейсбук-сторінці.

"Не вдаючись надто глибоко в юридичні деталі тексту ухвали, хочу поділитись моїм першим враженням: слідчий суддя за 12 днів залучення в справу "Стокгольмських бонусів" розібрався в ній набагато глибше, ніж купа детективів НАБУ та прокурорів САП з 2018-го року.

Суть самого рішення коментувати зараз не хочу. Зарано. А якщо вже хтось вирішив проковтнути цей великий та яскравий кактус, то я не буду їм заважати в отриманні максимально повного задоволення від процесу.

Але один фрагмент тексту ухвали таки заслуговує окремої уваги: “Так само не ґрунтуються на будь-яких об’єктивних відомостях твердження про можливий вплив на працівників юридичної фірми Wikborg, Rein & CO Advokatirma DA, а долучення на підтвердження дружніх відносин з її представниками скріншот допису у соціальній мережі є маніпуляцією з боку сторони обвинувачення, враховуючи зміст такого допису.”

Скріншот посту, який НАБУ та САП хотіли використати як доказ мого впливу на норвезьких юристів, докладаю нижче.

328606507_6203401246338968_7959394803557404465_n.jpg

328489725_567446188374076_4846854627154583667_n.jpg

Детективи вважають, що я можу впливати на хід слідства через людину, яка вже пішла. Я поки ще не вирішив, як таке коментувати...", – написав Коболєв.

Нафтогаз суд набу коболєв газпром

Знак гривні
Знак гривні